Oklevélátadó-ünnepség a TF Nemzetközi Edzőképző Tanfolyamán
2023. november 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2023. november 29-én megtartott oklevélátadó-ünnepséggel véget ért a Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam (NET) őszi kurzusa, amelyen 16 országból érkeztek külföldi hallgatók a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre (TF).  

Számos ország fiatal tehetsége vehet részt és képezheti magát tovább immáron több mint 30 éve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a TF közös nemzetközi edzőtovábbképzésén, amelynek során a hallgatók a NOB Olympic Solidarity (OS) programjának támogatását élvezik. A kurzus különlegessége, hogy országonként csupán egyetlen jelöltet vesznek fel, kizárólag olimpiai sportágban.

Az Olympic Solidarity (OS) meglehetősen komoly kritériumrendszerének a TF is minden szempontból megfelel. Ahhoz azonban, hogy intézményünk versenyben maradhasson, rendkívül nagy lépéseket kell megtennie. A világon ugyanis mindössze négy ilyen képzőközpont működik, továbbá már számos, nemzetközileg elismert egyetem is vállalná a képzést.

Az OS képzőközpontokra vonatkozó kritériumrendszere kiterjed az oktatás minőségére, a hallgatók és a tanárok nyelvi képzettségére és szakmai tudására, elismertségére, a szállásra és az étkezésre, illetve az adott olimpiai ciklushoz elengedhetetlen felkészülés érdekében a gyakorlati és elméleti képzés nemzetköziesítésére.

Az oklevélátadó-ünnepségen prof. dr. Sterbenz Tamás rektor távollétében dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és dr. habil Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője képviselte egyetemünket.

„Intézményünk, valamint Sterbenz Tamás rektor nevében szeretném megköszönni, hogy ilyen komolyan vettétek a képzést – szólt a hallgatókhoz Ökrös Csaba. – Mint mindig, most is azt tapasztaltuk, hogy a világ legkülönbözőbb tájairól érkező hallgatók új impulzust csempésznek a képzésbe. Az egyik feladatunk, hogy inspiráljunk benneteket, ti pedig reflektáljatok erre, ami egyben visszajelzés is nekünk. Ettől fejlődünk, ettől is lesz élvezetesebb az oktatás. Ha a jövőben szükségetek lesz a segítségünkre, bátran keressetek bennünket!”

Kádár Judit beszédében hangsúlyozta, a TF részéről mindenki izgatottan várta a NET-képzés új „turnusát”, hiszen a tréning meglehetősen eltérő kultúrák találkozása.

„Remélem, hogy a továbbiakban is ilyen magas színvonalon tudjuk kiszolgálni külföldi hallgatóinkat, és ezért oktatóink, illetve sportszakembereink hosszú évek óta mindent megtesznek. Közületek bizonyára sokan válnak edzővé, elismert szakemberré, netán sportnagykövetté saját országotokban. Reméljük, hogy a TF méltó módon szolgált és szolgál benneteket karrieretek elindításában, illetve ápolásában” – emelte ki Kádár Judit.

Az eseményen jelen volt Molnár Erik, Magyarország namíbiai nagykövete is, aki méltatta a külföldi hallgatók eredményeit. Nem ok nélkül, hiszen a kurzus története során először fordult elő, hogy valaki kiváló eredménnyel szerzett oklevelet. Az érdem a brazil Maria Cosmo vízilabdasportági specifikáció ösztöndíjasé, aki ezért különdíjat is kapott.

A nagykövet kifejezetten kíváncsi volt Nantinda Sofia Simon namíbiai hallgató visszajelzéseire az egyetemünkön töltött hónapokról. Simon következő lépésként a sportdiplomáciai képzést célozza meg.

Az eseményen elhangzott, a jelenléti képzés a Covid-járvány óta egyre nehezebb, s erre a TF-nek is fel kell készülnie a nemzetközi oktatás terén.

A NET-es oktatókat és sportágvezetőket hatalmas dicséret illeti, akiknek nevét az ünnepség kivetítőjeként láthattunk. Ők azok, akik immáron 30 éve szereznek hírnevet egyetemünknek a nemzetközi porondon.

Oklevélátadó ünnepség a TF nemzetközi edzőképző tanfolyamán 1

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!