Erdő Péter szentelte fel a TF új kápolnáját
2023. október 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 27-én, pénteken Erdő Péter bíboros, prímás a TF vezetőinek jelenlétében szentelte fel a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem régi főépületében található megújult kápolnát. 

Mint ismert, a II. világháború során megsemmisült TF-kápolnát 1935. március 19-én szentelték fel. A magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről elnevezett, immár megújított kápolnát – amelyet a campusfelújítás során az 1925-ben alapított TF főépületében, a mai K2 épület első emeletén alakítottak ki  – Erdő Péter bíboros, prímás a méltóságteljesség mellett igen  vidám hangulatú mise keretében szentelt fel. 

Az ünnepi eseményen megjelent prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, dr. habil. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes és több más egyetemi vezető.  Az eseményt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével.

Erdő Péter köszöntőbeszédében a test, a vallás és a sport kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

„Nagy örömmel áldottuk meg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kápolnáját. Ünnep ez számunkra, hiszen régi idők hagyománya elevenedik fel most új színben és arculatban. Ideje elgondolkodunk, mit is jelent számunkra a test, hiszen testből és lélekből állunk, amely a földi létben nem válik el egymástól. Az emberi test méltósága olyan érték, amelyet a keresztény ember a sport világában is értékel. Ahogyan Szent Pál apostol fogalmaz, az üdvösség felé törekvés nem más, mint versenyfutás. Az embernek úgy kell viselkednie Isten színe előtt, mint egy versenyzőnek, akinek elsőként kell célba érnie” – fogalmazott a bíboros.

Felszentelték a TF új kápolnáját 2

„A kápolna létrehozásával és felavatásával jótékonyan szeretnénk hatni a fiatalok lelki fejlődésére” – ezek a szavak már Mocsai Lajos szájából hangzottak el. A kuratóriumi elnök emlékeztetett, a sport sok más mellett kiemelkedő hatással van az erkölcsi értékek megőrzésére, a konfliktushelyzetek kezelésére. Felhívta a figyelmet, hogy a sport kitűnően szolgálja az önismeret, az önmegvalósítás és az erkölcsi normák fejlődését. 

„Imádkozz és sportolj, hogy ép testben ép lélek lehessen” – fejezte be gondolatát az elnök.   

Helyszűke miatt az esemény zártkörű volt, ezért az ünnepséget a TF YouTube-csatornáján élőben lehetett figyelemmel követni, amelyet erre a linkre kattintva tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Az felszentelést követő hetekben a kápolna nyitvatartási ideje és miserendje is kikerül.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!