Táblás ház lesz az idei Sport és Innováció Konferencián
2023. október 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több megvilágításba helyezik a telt házas VI. Sport és Innováció Konferencia központi témáját, az edzőképzés innovatív módszereit. Ez derült ki a TF-en hétfőn kora délután megtartott, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón, amelyet jelentős médiaérdeklődés kísért.

Kétezer-huszonhárom október 4. és 6. között immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Sport és Innováció Konferenciát. A háromnapos eseménynek a Nemzeti Kézilabda Akadémia (október 4., Balatonboglár) és a Magyar Testnevelési

és Sporttudományi Egyetem (október 5. és 6., Budapest) ad otthont. A konferencia mottója: „Az edzők képzésének innovatív módszerei”. A rendezvény utolsó napján, a konferencia keretében kerül sor a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozójának (SHS) megnyitójára is.

A VI. Sport és Innováció Konferencia idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye, míg kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Az esemény fővédnöki tisztét a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tölti be.

Táblás ház lesz az idei Sport és Innováció Konferencián 3

A korábbiakhoz hasonlóan a Sportinno idén is két fontos betétprogrammal, a Németh Ferencről, a Nemzeti Sport 2013. szeptember 4-én elhunyt kiváló fotósáról elnevezett, rá emlékező fotókiállítással, valamint immár második alkalommal a Sportinno Expóval csábítja az érdeklődőket.

A fotótárlat középpontjában a kettős karrier bemutatása áll, hiszen mind a TF, mind pedig a MOB egyaránt fontosnak tartja a témát. Többek között ezért is a MOB a VI. Sport és Innováció Konferencia kiemelt együttműködő partnere.

A sajtótájékoztatón – amelyen szép számú közönség jelent meg a TF aulájában – elhangzott, a szervezők legnagyobb örömére nemcsak a Sportinno Expo, hanem a konferencia is „telt házas” lesz: előbbire több mint 30 kiállító, utóbbira csaknem 720 résztvevő regisztrált.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos emlékeztetett, a Sportinno az ország legerősebb sporttudományos konferenciájává nőtte ki magát az elmúlt hat évben. Megemlítette, az esemény társrendezője a NEKA, amely Magyarország legszínvonalasabb, több nagy kézilabdanemzet képviselője által irigyelt, sporttudományos háttérrel és infrastruktúrával ellátott kézilabda-akadémiája.

„Az előttünk álló konferencián azok a sportot körülvevő tudományterületek és innovációik kerülnek górcső alá, amelyek segítségével a jövőben sikeres és eredményes, hazai játékosokból álló csapatokat edző magyar szakembereket nevelhetünk ki.”   

Ha már innováció: a sajtótájékoztatón elhangzott, a konferencia alatt a szervezők kiállítással egybekötött megemlékezést tartanak a korábbi TF-es Iglói Mihályról, aki alapjaiban újította meg a közép-és hosszútávfutás edzésmódszertának alapjait.

Táblás ház lesz az idei Sport és Innováció Konferencián 2

Prof. dr. Sterbenz Tamás rektor örömmel látta a jelentős médiaérdeklődést, majd gyorsan hozzátette, reményei szerint a korábbiakhoz képest nagyobb lesz az érdeklődés a konferencia iránt.

„A szervezésben immáron hatodszor lesz partnerünk a NEKA, a MOB viszont elsőbálozó ebben a tekintetben. Két remek, a magyar sport szempontjából meghatározó intézmény áll mellettünk, ami garancia a rendezvény sikerére. Az előttünk álló konferencia fő témájával az elmúlt évek, évtizedek változásaira szeretnénk válaszolni, és megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel ma képezni kell az edzőket. Hisszük – és ezt szeretnénk megtanítani hallgatóinknak is –, hogy ezt a szakmát csak a legjobb mesterektől lehet megtanulni” – fogalmazott a rektor, aki hozzátette, az innováció jegyében mutatják be csütörtökön az egyetem campusán helyet kapott Sportmedicina Központot is.  

Gyulay Zsolt beszédében először a MOB és a TF között kialakult erős kötelékekről beszélt, kiemelve, hogy 96 magyar olimpiai bajnok a TF-en szerzett diplomát. Ezenfelül 1988-ban a TF díszdoktora lett a Nemzetközi Olimpia Bizottság akkori elnöke, Juan Antonio Samaranch, valamint a MOB 1991-ben érdemérmet adományozott a TF-nek.

A MOB elnöke rámutatott, a szeptemberben megnyílt Dr. Koltai Jenő Sportközpont világszínvonalú sportlétesítmény, amely kitűnő edzőhelyszíne volt az augusztusi atlétikai világbajnokságnak. 

„Az élsport és tanulás témakörében is nagyban támaszkodhatunk a TF-re. Ezért is gondoltuk, hogy megalkotjuk Kettőskarrier-programunkat, amelynek megvalósításában az egyetemnek is jelentős szerepet szánunk. Élsportolóinknak már aktív sportpályafutásuk idején is nagy szükségük van a segítségre. Nem elsősorban anyagi támogatásra gondolok, hanem afféle coachingra, amelynek segítségével könnyebben helytállhatnak civil karrierjük során.”

A MOB októberben induló Kettőskarrier-programját az olimpiai bajnok Fábián László, a MOB főtitkára mutatta be, amelyről ide kattintva olvashatunk többet.

A folytatásban Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője szólalt fel, aki hangsúlyozta, az akadémián nemcsak a játékosok, hanem az edzők mentális felkészítésére is nagy súlyt helyeznek, hiszen ők azok, akiknek meg kell érteniük a sportolókat.

„Nem mondok újat azzal, hogy a sportágak rohamosan és rengeteget fejlődnek. Mostanra előtérbe kerültek az egyénre szabott edzésmódszerek, amelyek figyelembe veszik a sportolók adottságait. Kérdés azonban, hogyan lehet mindezt megvalósítani. Ekkor jön képbe az edző, mint menedzser, aki főszerephez jut ebben a feladatban, segítségül hívva a társtudományokat. Többek között erről is beszélni fogunk október 4-én, Balatonbogláron” – fejezte be felvezetőjét a magyar kézilabda-válogatott volt játékosa.     

A sajtótájékoztató Németh Péter sportfotós szavaival zárult.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!