Színes programkínálattal várta a résztvevőket az új Megszállottak Klubja
2023. október 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 2-án, hétfőn tartotta soros rendezvényét a nem olimpiai sportágakban világsikereket elért sportolókat tömörítő Megszállottak Klubja, amely színes programpalettával lepte meg a csaknem százfős hallgatóságot a TF Athén termében.

Több mint három évtizedes múltra tekint vissza a Megszállottak Klubja, amely világraszóló eredményekkel büszkélkedő, a nem olimpiai sportágakban önerőből, állami támogatás nélkül sikereket elért magyar sportolókat tömörít.

A klub annak idején a TF-en alakult a hosszú évekig oktató dr. Jakabházy László ötlete nyomán, s olyan nagyszerű sportolók a tagjai, mint Polgár Judit sakknagymester, Lubics Szilvia Spartathlon-győztes hosszútávfutó, Besenyei Péter műrepülő vagy éppen Szőnyi Ferenc többszörös Ironman-győztes ultrafutó.

Színes programkínálattal várta a résztvevőket az új Megszállottak Klubja 3

Az október 2-án tartott konferencia – amely a Megszállottak Klubja, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), és a Testnevelési Egyetemért Alapítvány közös rendezvénye – mottója „Megszállottság a sportban – csúcsteljesítmény a sportolói személyiség tükrében” volt.

A téma iránti jelentős érdeklődést mutatja, hogy 120-an regisztráltak az eseményre. 

Az esemény moderátora, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó Kovács „Kokó” István először dr. Jakabházy Lászlót kérte fel nyitóbeszéde megtartására.

„Akinek nótája sincs, annak szíve sincs. Ha nem hiszel a nótában, a szívedben higgy – kezdte egy idézettel köszöntőjét Jakabházy László – A TF a mi otthonunk, ide vagyunk bejegyezve, amiért köszönettel tartozunk az egyetem vezetőségének. Több mint három évtizede született meg a klub alapításának gondolata. Az ötletet az akkori vezet politikusok is támogatták, a mi feladatunk pedig az volt, hogy összeállítsuk a tagok névsorát. Eltelt harminc év, és felpezsdült a klubélet, sőt külföldre is eljutott a híre.”

Jakabházy Lászlótól azt is megtudtuk, a klub korábban programjavaslatot készített a „A sportolókból sportoló nemzetet neveljünk” elnevezésű kormánymottó jegyében. Jakabházy aláhúzta, a „Megszállottak a sportoló nemzetért” elnevezésű program a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem zászlaja alatt, a jelenlévők bevonásával szép eredményeket érhet el a jövőben, de csakis megfelelő összefogással.

Színes programkínálattal várta a résztvevőket az új Megszállottak Klubja 1

A folytatásban prof. dr. h. c. Mocsai Lajos tartott előadást „Szekunder és primer prevenció a sport eszközrendszerében” címmel, majd prof. dr. Sterbenz Tamás rektor vette át a szót.

„Kifejezetten öröm, hogy itt, nálunk a TF-en alakult meg a Megszállottak Klubja, ami hűen tükrözi a két intézmény közötti szoros kapcsolatot. Fontos kiemelnünk, hogy a klub tagjai nem olimpiai sportágajkban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, megtalálva a megfelelő egyensúlyt a kihívás mértéke és képességeik között. Ezzel követendő példaként szolgálnak a TF dolgozói és az egyetem hallgatói számára. Arra kérem a klub tagjait, segítsenek átadni hallgatóinknak a megszállottságot, amelyet képviselnek.” 

Ezt követően került sor a TF és a Megszállottak Klubja közötti együttműködési szerződés aláírására, amelynek értelmében a jövőben többek között a klub és az egyetem együttműködik a képzések elméleti és gyakorlati oktatásában, képzésfejlesztésében, illetve tudományos kutatásokban. Az egyetem hallgatói gyakorlati tapasztalatszerzés végett részt vehetnek az egyesület programjainak lebonyolításában, továbbá az egyesület aktív szerepet vállal a TF-Buda fittprogram életre keltésében.

Ezután a vendégelőadók vették át a főszerepet. A délelőtti szekcióban Kopár István, a Megszállottak Klubjának alelnöke, tengeri vitorlázó, Piroch Gábor kaszkadőr, dr. habil Lénárt Ágota, a Pszichológia és Sportpszichológia Tanszék vezetője, Pajor István hegymászó és Kassai Lajos lovasíjász tartott előadást, délután pedig Besenyei Péter műrepülőt, Mányoki Attila hosszútávúszót, Szőnyi Ferenc hosszútávfutót és Ugyan Anita hegymászót hallgathatták meg a résztvevők.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!