Az NBA-ben és a Premier League-ben is dolgozott az Edzők Klubja egyik előadója, Nikosz Aposztolopulosz
2023. augusztus 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A mikronyújtás feltalálója, a honi atlétikai szövetség alkalmazottja, dr. Nikosz Aposztolopulosz a nyújtásról és fontosságáról beszélt a TF-en.

Ritkán találkozhatunk a TF-en olyan nemzetközi szaktekintéllyel, aki négy sportág legerősebb bajnokságában, az NBA-ban (kosárlabda), az NFL-ben (amerikaifoci), az NHL-ben (jégkorong) és a Premier League-ben (labdarúgás) is dolgozott, illetve dolgozik.

Ő nem más, mint dr. Nikosz Aposztolopulosz, aki augusztus 22-én, kedden „A mikrónyújtás szerepe a gyógyulásban és regenerációban” (Microstretching for Recovery and Regeneration) címmel tartott előadást a TF aulájában a budapesti atlétikai világbajnokság egyik kisérő rendezvényén, az Edzők Klubjában (Coaches’ Club).

„Egész életemben erre az előadásra készültem – tréfálkozott a szakember, aki a Wolverhampton és a Newcastle United labdarúgócsapatának is dolgozott. – A mikrónyújtást eredetileg saját magam gyógyítására találtam ki, később azonban a sportolóknak és a civileknek is kifejlesztettem ennek különböző változatait. Állandóan úton vagyok, a világ számos országában tartottam már előadást, és szívesen tartanék kurzust az önök egyetemén is edzőknek és fizioterapeutáknak egyaránt. A tökéletes nyújtásnak elengedhetetlen szerepe van abban, hogy a sportolók megfelelően épüljenek fel testi és – meglepő, de így van – lelki sérüléseikből.”     

Nikosz Aposztolopulosz először kapott meghívást az Edzők Klubjába, amely – mint mondja – kitűnő platform arra, hogy a résztvevők megosszák tudásukat egymással mindazzal kapcsolatban, ami az élsportolók sikeres felkészítését segíti.

A szakembert még tavaly kereste meg a Magyar Atlétikai Szövetség, hogy segítse sportolóink felkészülését a 2022-es Európa Játékokra, valamint a most zajló világbajnokságra. Egyik tanítványa a vb-n az 1500 méteren indult Vindics-Tóth Lili Anna. Megtudtuk, ott volt a Nemzeti Atlétikai Központ júniusi hivatalos átadó ünnepségén és természetesen Anna futamán is három nappal ezelőtt.

„Még van hová fejlődniük a magyar atlétáknak. Fontos, hogy ők és edzőik nyitottak legyenek az újdonságokra, és bátran keressék nemzetközi szaktekintélyek segítségét. Ha megbíznak bennük, egészen biztos, hogy sokat tanulhatnak tőlük, ami fontos is lenne, hiszen a magyar atléták között nagyon sok a tehetség.”

Nikosz Aposztolopulosz szeptember végén utazik vissza az Egyesült Királyságba.  

Mint ismert, intézményünk intenzíven részt vesz a világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében, míg a TF Csörsz utcai vadonatúj létesítménye a világesemény egyik edzőhelyszíne.

Ezenkívül a vb alatt, délután fél három és öt óra között az egyetem aulájában gyűlnek össze az Edzők Klubja (Coaches’ Club) résztvevői, hogy megvitassák a vb előző napjának legizgalmasabb és legfontosabb történéseit, és itt nyílik lehetőség szakmai interjúkat készíteni a vb-n érmet szerzett atléták edzőivel.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!