Megkoszorúztuk Iglói Mihály sírját
2023. augusztus 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfő délután a TF és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség képviselői közösen helyeztek el koszorút az egykori közép- és hosszútávfutóedző-legenda, Iglói Mihály, „Náci bácsi” urnájánál.

A budapesti atlétikai világbajnokság, illetve a vb TF-en zajló egyik kísérőrendezvénye keretében közös megemlékezésen vettek részt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) képviselői, valamint a TF vezetősége.

Az eseményen – amelyet kifejezetten a nemzetközi szövetség kérésére szervezett Mezei Dániel, a Kommunikációs és Rendezvényszervezési osztály vezetője – a WA képviseletében Frank Dick, a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia és az Atlétikai Edzők Európai Szövetségének elnöke volt jelen, míg egyetemünket prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök, prof. dr. Sterbenz Tamás rektor és Nemerkényi Krisztina, a TF Kegyeleti Bizottságának elnöke képviselte.

„Igazi edzőóriás volt, ez rá a legjobb kifejezés. Tanítványai 49 világ- és 35 Európa-csúcsot értek el. Ez önmagában világcsúcs” – emelte ki munkásságát Frank Dick.

Mocsai Lajos a sportág fejlődésében betöltött szerepére mutatott rá.

„Azért jöttünk ma ide, hogy lerójuk kegyeletünket egy olyan nagyság előtt, aki egyedülálló, az általa kidolgozott edzésmódszernek köszönhetően számos futót segített világraszóló sikerhez. Ő volt az egyik legnagyobb atlétikai edző a világon. Óriási megtiszteltetés, hogy itt állhatok a sírjánál.”

Iglói Mihály egyedülálló módszere az úgynevezett intervallumos edzés volt, amely résztávos futásra és kisebb részben a fartlekre, vagyis az iramjátékra épült. Edzései nagyrészt rövid, 100-400 méteres résztávokból álltak, és a futók egy-egy távot akár 20-30-szor is megismételtek.

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!