Elhunyt a TF-en végzett Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, a legendás röplabdaedző
2023. augusztus 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kilencvenöt éves korában elhunyt Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella, a magyar női röplabdázás emblematikus figurája – számolt be a szomorú hírről csütörtökön hivatalos oldalán a Magyar Röplabda-szövetség (MRSZ).

A magyar röplabdasport legendás alakja, Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella 1961-ben szerzett diplomát a TF-en. Legnagyobb sikereit a magyar női válogatott szövetségi kapitányaként érte el: három olimpiára is kivezette az együttest, amely 1976-ban és 1980-ban egyaránt a négy között végzett, 1972-ben pedig ötödik lett. Edzői pályafutása során ugyancsak kiemelkedő siker volt az 1975-ös belgrádi Európa-bajnokság: ezüstérmet szerzett irányításával a magyar válogatott, amelyet akkoriban nemcsak a kontinens, hanem a világ legjobbjai között tartottak számon.

A kiváló szakember pedagógiából és pszichológiából egyaránt lediplomázott, majd szakedzői képesítést szerzett, idehaza ő írt először doktori disszertációt röplabdázásból, amelyet sikeresen megvédett. Dr. Holvay Endre mellett tagja a holyoke-i (Egyesült Államok) röplabda Hírességek Csarnokának.

Magyarországon is számos kitüntetést kapott: a Prima Primissima-díj mellett a Kiváló Edző Ezüst- és Arany Fokozatát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét is ott tartotta a vitrinjében. 

Edzői pályafutása során a TFSE-t is irányította, még 81 évesen is: 2009-ben tért vissza trénerként a felnőtt női csapathoz, s az akkoriban NB II-es gárdát egy évvel később veretlenül juttatta vissza az NB I-be.

Fotó: Török Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!