A TF-en tartotta sportolói fórumát a Magyar Olimpiai Bizottság
2022. december 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 30-án a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében rendezték meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói fórumát, amelyre a szép számú közönség mellett több olimpiai bajnokunk is ellátogatott.

A TF en tartotta sportolói fórumát a Magyar Olimpiai Bizottság 2

Magyar olimpiai bajnokok és érmesek nevetésétől volt hangos a TF Athén terme melletti folyosó, ahol a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói fórumának résztvevői gyülekeztek. Örömmel fedeztük fel a vendégek között Berki Krisztián olimpiai aranyérmes tornászt, Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázót, Lőrincz Tamás olimpiai aranyérmes birkózót, Ungváry Miklós olimpiai ezüst-, Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes cselgáncsozót – hogy csak néhányat említsünk a számos jeles sportoló közül.

Az eseményt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a sportolói bizottság szerepe azért létfontosságú, mert hidat képez a sportirányítás és az aktív sportolók között, részt vesz a döntési folyamatokban, felkészíti a sportolókat a kettős életpályamodellre, továbbá érvényesíti jogaikat.

Gyulay Zsolt, Szöül kétszeres olimpiai bajnok kajakozója, a MOB elnöke rámutatott, az általa vezetett szervezet mindent megtesz azért, hogy megfeleljen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság „A sportolók mindenekelőtt” irányelvének.

„Tapasztalatból mondom, hogy a sportkarrier utáni élet csak nagyon nehezen indul el egy élsportoló számára. Harminc-harmincötéves korunkig egy csodálatos burokban élünk, saját szakmánkban a világ legjobbjainak számítunk, ám később sokan csak nehezen találjuk a helyünket a civil életben. Hátrányból indulunk a saját korosztályunkkal szemben, s bár nyilvánvalóan sokat segít, ha tanulnunk és képezzük magunkat, a legjobb az, ha még aktív korunkban olyan munkát találunk, amelynek tapasztalatait később is hasznosítani tudjuk” – utalt a sportolói bizottság létjogosultságára.

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora igazi házigazdaként üdvözölte a jelenlévőket.

„Bizton állíthatom, hogy a kettős életpályamodell, az ösztöndíjak és az élsport a TF-en van a legjobb helyen. Minden segítséget megadunk a magyar élsportolóknak, hogy az élsportot és a tanulást komolyan vegyék. Ebben a ti segítségeteket is kérem, szeretettel várunk benneteket egyetemünkön.”

A TF en tartotta sportolói fórumát a Magyar Olimpiai Bizottság 6

A felszólalások sorát a kétszeres olimpikon dr. Baji Balázs, a MOB sportolói bizottságának elnöke zárta.

„Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor elhatároztuk, hogy a sportolói bizottság felállításával valóban erős közösséget építünk a sportolókból, továbbá, hogy rendszeresen segítjük és hasznos tudással látjuk el őket. Ezért fontos, hogy minden évben megtartsuk a fórumot, és bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak majd hozzánk. A magyar sportolók rengeteg értéket és erőforrást hordoznak, amelyet hiba lenne nem kiaknázni a magyar sport fejlődése érdekében.”

A rendezvény edukációs és interaktív programokkal folytatódott. Először mindmáig egyetlen olimpia bajnok cselgáncsozónk, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, a MOB elnökségi tagja, dr. Kovács Antal beszélt a kettős életpályamodell fontosságáról, hiányosságairól és lehetőségeiről az élsportolók életében. Ezt követően Baji Balázs világbajnoki bronz-, és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónk, a fórum ötletgazdája bemutatta a sportolói bizottság tagjait, ismertette a testület felépítését és munkáját, illetve felvázolta tevékenységének lehetséges irányait. Egyben megkérte a jelenlévőket, hogy segítsenek kitalálni a jövő évi fórum témáit.

Az egyórás ötletindító workshopszekció után Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának egyetlen magyar tagja videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, illetve számolt be munkájáról a NOB sportolói bizottságában. Ezt követően Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, az Európai Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja, Tóth Tamás triatlonos olimpikon, a sportági világszövetség sportolói bizottságának elnöke, valamint Csonka Zsófia, a Magyar Sportlövőszövetség sportolói bizottságának elnöke tolmácsolásában hallhattunk előadásokat a sportolói bizottságok munkájáról hazai és nemzetközi példákon keresztül.

A rendezvény a 2022-es labdarúgó-világbajnokság esti mérkőzéseinek megtekintésével egybekötött közösségépítő vacsorával zárult.

Fotó: Szalmás Péter/MOB

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!