Elbúcsúztatták dr. Petrekanits Mátét
2022. október 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szombaton hajós temetéssel elbúcsúztatták a július 19-én 74 éves korában elhunyt dr. Petrekanits Mátét. A 107-szeres válogatott röplabdázó a TF egyik meghatározó személyisége volt és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Terhelésélettani Laboratóriuma vezetőjeként dolgozott. 

Elbúcsúztatták dr. Petrekanics Mátét

A temetésen intézményünket prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. Radák Zsolt, dr. habil. Lénárt Ágota, Németh Lajos, dr. Györe István és dr. Uvacsek Martina képviselte. Az eseményen – egészségügyi okokból – nem tudott jelen lenni a TF kuratóriumi elnöke, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, aki szoros barátságot ápolt dr. Petrekanits Mátéval. Mocsai Lajos megemlékezését az elhunyt válogatott röplabdázó egyik közeli családtagja olvasta fel.

Az alábbiakban hiánytalanul közöljük a kuratóriumi elnök búcsúszavait. 

Tisztelt Gyászoló Család!
Tisztelt Gyászoló rokonok, barátok, munkatársak és kortársak!

Dr. Petrekanits Máté búcsúztatása számomra rendkívül megtisztelő feladat. Sajnos az operációm utáni rehabilitáció miatt nincs lehetőségem személyesen elmondani.

Az 1980-as évek elején alakult ki közöttünk az a férfibarátság, amely végigkísérte az elmúlt évtizedeket. Mindig baráti közelségben, formalitások nélkül tudtunk találkozni, újra és újra együtt dolgozni a magyar sport fejlesztése érdekében.

1983-ban a BHSE módszertani osztályán ő a tudományos csoport vezetője, én pedig a kézilabdacsapat vezetőedzője voltam. Ekkor kezdődött el szoros együttműködésünk, amelynek eredményeként több különböző sporttudományos területen – a magyar viszonylatokat ismerve és talán világviszonylatban is – egyedülálló műhelyt működtettünk egy szürrealisztikusan létrehozott laboratóriumi szobában.

Edzéselméleti és módszertani kérdésekben megelőzte korát, a sportági terhelés és terhelhetőség kérdéseit az orvosi vizsgálatok kutatási területeivel összekötve és azokat adaptálva rendkívül fontos és előremutató programokat valósított meg különböző sportági területeken.

Kiemelkedő gyakorlati érzéke volt a mechanikus és telemetrikus eszközök megvalósításához is. Már abban az időben nemcsak a laboratóriumi mérésekhez, hanem a sportoló és maga a sportág gyakorlási színtereihez próbálta a mérési technológiákat és metodológiákat adaptálni.

Rendkívüli kézügyessége és a gyakorlati megvalósításhoz való érzéke olyan eszközrendszer létrehozatalát eredményezte, amely megmutatta és mérhetővé tette a sportágakban addig mérhetetlennek hitt területeket.

Az edzéselmélet és módszertan talán még mai napig is legaktuálisabb kérdéseit tanulmányozta a legintenzívebben. Vizsgálta a szív, a keringés- és légzésfunkciók összefüggéseit a speciális anyagcsere-folyamatokkal, valamint a terhelés és túlterhelés relevanciája is erősen foglalkoztatta.

Az optimális terhelés egyénre lebontott pozícióspecifikus kialakítása, a kiválasztási és kiválasztódási folyamatok kialakításán és felismerésén keresztül, a több mint 100 ezer fő részvételével zajlott mérések adatai alapján már akkor lehetővé tették a mesterséges intelligencia alkalmazását a mért élettani és mentális állapot kialakulásának vonatkozásában. Élete során ehhez hasonló, jövőbe mutató, prediktív felhasználási lehetőségek jellemezték munkásságait.

A Testnevelési Egyetem terhelésélettani laboratóriumának vezetőjeként talán a 42 éves tudományos munkásságának legszebb és leghatékonyabb éveit jelentették. A kutatási eredmények szintézisét az egyetemen oktatott tantárgyakon keresztül, továbbá a diploma és PhD-munkák vezetése során közvetlenül tudta átadni az egyetemi polgároknak. Eredményes munkásságát számos szakirodalmi könyv, tudományos szakcikk megjelenése még inkább bizonyítja, erősíti.

Dr. Petrekanits Máté igazi csapatjátékos volt, mindig önzetlenül rendelkezésre állt bárki számára. Felelősséget vállalt társként, és mindig segítőkész volt a sportszakemberekkel, illetve a frontvonalban küzdő edzőkkel, játékosokkal, amikor azok segítségért fordultak hozzá.

A szakmai ars poeticáját és egyéniségét talán úgy tudnánk találóan és tömören megfogalmazni, hogy az elérhető csúcsteljesítmény komplex vizsgálata és az egyéni teljesítményprofilból realizálható pozícióspecifikus fejlesztés együttes képzése és jobbítása hozhatja meg a kiválóság lehetőségét.

A tehetség sokoldalú. Nagyon tehetséges ember volt, akivel nagyon nehéz volt lépést tartani. Már százhétszeres röplabda-válogatottként olyan ritmusban játszott, hogy ellenfelei sem tudtak vele lépést tartani.

Kutatói pályafutása során is tovább vitte magával a csapatjátékosok legfontosabb tulajdonságait: az önzetlenséget, a küzdőképességet, a mindenkin segíteni akarást. Későbbi pályáján megjelent a szélesebb társadalmi felelősségvállalás is. A végtelen tudásvágy, a tehetséggondozás, az emberi sportolásra való alkalmasság kiválasztásának tudományát képviselte a lehető legmagasabb fokon.

Munkássága a Testnevelési Egyetemen, részvétele a magyar élettani társaságban, a MOB szakmai tudományos bizottságának tagjaként, az MLSZ orvosi bizottságának tagjaként és a Magyar Edzők Társaságának tagjaként rendkívül eredményes munkát és tevékenységet folytatott.

Dr. Petrekanits Mátétól búcsúzva az elmondottak alapján világosan megfogalmazható, hogy nemcsak ideig-óráig tartó eredményeket ért el élete során, hanem a sporttudomány kutatójaként nagyon sokak által elismert és nagyra értékelt pályafutása a sikeres magyar emberek sorába emelték.

Tisztelettel és szeretettel, Isten Áldását kívánva búcsúzik tőled barátod:

Mocsai Lajos

Fotó: Fedor János

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!