Sikeresen zárult az V. Sport és Innováció Konferencia
2022. szeptember 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 14.és 16. között zajlott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös sporttudományos rendezvénye, az V. Sport és Innováció Konferencia, amelynek középpontjában a tehetség és a teljesítmény kérdése állt.

A hazai sportinnovációkat bemutató nagyszabású tudományos konferencia – amelynek fővédnöke dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a TF kuratóriumi tagja volt – idén a „Tehetségből teljesítmény” címet viselte. A rendezvény célfilozófiája mindenkit érintő és érdeklő kérdés, amelyet a szervezők neves szakemberek részvételével igyekeztek több szempontból megvilágítani.  

Szeptember 14-én, szerdán több mint 400 regisztrált vendég, a kiállítókkal és a hallgatókkal majd 600 érdeklődő részvételével kezdődött a konferencia, amely – akárcsak tavaly – szeptember 15-ére és 16-ára a balatonboglári NEKA-ra „költözött”.

Az esemény ötéves történetében most fordult elő először, hogy a hazai sporttudomány és sportélet legjelentősebb képviselői közül sokan kiállítóként mutatkoztak be a közönség előtt. Nagy múltú klubok, az egyetemmel együttműködő innovatív cégek és vállalkozások, valamint több meghatározó hazai sportszervezet is „megmutatta magát” a TF aulájában.

Az esemény egyik fontos kísérőprogramja volt a Németh Ferenc-fotópályázat, amelynek keretén belül a szervezők rendkívül színvonalas, egyedülálló sportfotókból összeállított kiállítást tártak a vendégek elé.

Nagy sikerrel zárult az V. Sport és Innováció Konferencia

A nyitónapon a színvonalas tudományos előadások mellett a vendégek összesen nyolc kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, amelyeken olyan érdekfeszítő témák kerültek terítékre, mint amilyen a megújuló tanárképzés új elemei, a nők sportja, a sporttudományos mérés nehézségei, a küzdősportok, az irányítás és a sportfinanszírozás, a sport és teljesítménypszichológia, a tudományos parkok és a biohacking.

A plenáris előadók között szerepelt többek között a konferencia egyetlen külföldi vendége, az olasz származású sporttudós, a Katari Ortopédiai és Sportorvosi Kórház kutatási és tudományos támogatási igazgatója, prof. dr. Marco Cardinale, akinek „Kutatás és tudomány az élsportban” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők, valamint prof. dr. Hortobágyi Tibor, a Kineziológia Tanszék kutatóprofesszora, aki „Alapkutatástól az innovatív sportrehabilitációig” címmel tartott prezentációt.

20220915 NEKA konferenciaFotó: Dömötör Csaba

Szeptember 15-én a NEKA-n folytatódott az esemény, amelyen részt vett a magyar női úszósport egyik legsikeresebb alakja, Hosszú Katinka is. A még mindig aktív, háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő a sikeressé válás rendkívül szerteágazó folyamatáról osztotta meg személyes tapasztalatait a hallgatósággal.

A konferencia második napjának színes és üde színfoltja volt a „Sportági kutatások és innovációk” nevet viselő tudományos szekció, valamint az a több kerekasztal-beszélgetés is, amely a kultúra, a gazdaság, a sportpolitika, a sportvezetés és a sportmédia szemszögéből járta körbe a tehetség, valamint a sikeressé válás kérdését.

20220915 NEKA konferenciaFotó: Dömötör Csaba

Az esemény szeptember 16-án zárult Balatonbogláron, ahol a kézilabda mellett a torna, valamint a sportszakemberképzés innovatív jövőképe volt terítéken.  

Prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora így értékelte a három napot.

„Elégedettek lehetünk a rendezvény látogatottságával és úgy gondolom, hogy a Sport és Innováció Konferencia új, dinamizált formájában, szélesebb közönség felé is nyitva megtalálta helyét az egyetem éves programjai között. Mindezt bizonyítja, hogy a két helyszínen több mint hétszázan voltak jelen. Nagy sikert aratott több előadás is, és a TF aulájában megjelent kiállítók iránt is élénk volt az érdeklődés. Terveink szerint jövőre több napig is ott lehetnek az Aulában a kiállítók, mert ez a kísérőprogram közös PR-eseményként és karriernapként is bizonyította létjogosultságát. A jól sikerült rendezvényt hamarosan részletesebben is kiértékeljük, már beszéltünk is róla, hiszen a jó is lehet jobb.”

Az eseményen első napján elhangzott előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket ide kattintva hallgathatják meg.

Fotó: NEKA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!