Torna: Dr. Kalmár Zsuzsanna a zsűriből látta Kovács Zsófia aranyérmes ugrását
2022. augusztus 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ragyogóan versenyezve aranyérmet szerzett ugrásban a müncheni multisport Európa-bajnokságon a tornász Kovács Zsófia. A még mindig csupán 22 esztendős sportcsillagnak ez volt a harmadik Eb-aranya, előzőleg 2020-ban a törökországi Mersinben ugrásban és felemáskorláton utasította maga mögé a teljes mezőnyt.

Dr. Kalmár Zsuzsanna a zsűriből látta Kovács Zsófia aranyérmes ugrását

A tornászok müncheni viadalán bíróként dolgozott dr. Kalmár Zsuzsanna, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének vezetője, elismert nemzetközi női tornabíró – vele beszélgettünk.

„Az ugrásnál a nehézségi zsűriben dolgoztam, úgyhogy a szemem láttára lett Zsófi Európa-bajnok, óriási élmény volt – mondta megkeresésünkre Kalmár Zsuzsanna. – Érdekesség, hogy a két évvel ezelőtt Mersinben megrendezett Eb-n a felemáskorlátnál voltam zsűritag, és Zsófi akkor is aranyérmet nyert. Noha egy-egy honfitárs bíró jelenléte, munkája lelkileg megnyugtató a magyar sportolók számára, természetesen nem azért nyert akkor és most sem, mert én ott voltam, hanem mert nagyszerű versenyző.”

Az ugrás döntőjében két tornász is megsérült, Kovács Zsófiát azonban nem lehetett kizökkenteni, annyira koncentrált volt.

„A két ugrása készen van, ami azért különösen fontos és értékes, mert ha egy tornász gyakorlata még nem százszázalékos, nagyobb a rontás esélye – folytatta Kalmár Zsuzsanna. – Pedig tudni kell, hogy Zsófi hátsérüléssel bajlódva érkezett a müncheni Európa-bajnokságra. Ha ez nincs, összetettben is bármi lehetett volna, mert az Eb előtt tényleg kirobbanó formában versenyzett. Ugyanakkor az is világosan látszik, hogy elérte a tökéletes testformát, ezáltal könnyedén tudja reptetni a testét a levegőben.”

Két hónap múlva következik az újabb nagy erőpróba, október végén kezdődik ugyanis a világbajnokság, s a Liverpoolban rendezendő esemény lesz az első olimpiai kvalifikációs vb.

„A csapatnak az első huszonnégyben kell lennie ahhoz, hogy a jövő évi világbajnokságon is szerepelhessen, ott pedig a tizenkettő közé kell jutnia a 2024-es párizsi olimpiai kvóta megszerzéséhez” – hangsúlyozta Kalmár Zsuzsanna.

Kovács Zsófia a 2016-ban riói, majd a pandémia miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékokon is versenyzett, a 2024-es franciaországi lehet tehát pályafutása harmadik olimpiája.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!