Rekordküldöttség: 102 TF-es versenyző az Európai Egyetemi Játékokon!   
2022. július 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Véglegessé vált a lódzi-i Európai Egyetemi Játékokon (EUG) a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet képviselő versenyzők névsora. Korábban nem fordult még elő, hogy egy magyar felsőoktatási intézmény 102 sportolóval, összesen 126 fős küldöttséggel vegyen részt az Európai Egyetemi Játékokon.

Lengyelországban a hatodik Európai Egyetemi Játékokat július 14. és 31. között rendezik, Lódz-ban (ejtsd: Vudzs). A TF hallgatói 13 sportágban – kosárlabda (ffi), 3×3 kosárlabda (női, ffi), futsal (női), nagypályás labdarúgás (ffi), strandröplabda (ffi), röplabda (női), judo, karate, kick-box, taekwondo, sakk, tenisz, úszás – versenyeznek, reméljük, remek eredménnyel.

Rekordküldöttség: 102 TF-es versenyző az Európai Egyetemi Játékokon!

Rakaczki Zoltán, a TFSE ügyvezetője, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságnak magyar tagja, úton Lódz-ba elmondta:

 „18 sportágban, 17 egyetem 314 sportoló egyetemistája vesz részt a játékokon. Külön öröm számunkra, hogy a TF az indulók majd egyharmadát adja és sok TFSE sportoló található a 102 versenyző között. Azt is el kell mondanom, mivel érintett vagyok a 2024-es Európai Egyetem Játékok szervezésben több oldalról is, hogy a magyar delegáció magas létszáma kiváló előjel a hazai rendezésű eseménnyel kapcsolatban.”

Mint ismert, két év múlva a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Magyar Egyetem és Főiskolai Sportszövetség (MEFS), valamint a két város önkormányzata lesz a házigazdája az Európai Egyetemi Játékoknak. A mostani, lengyelországi esemény kiváló lehetőség arra, hogy a minden érintett, így a MEFS (amelynek elnöke a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a kiemelkedően sikeres kézilabda szakember, Mocsai Lajos) delegációja is komoly tapasztalatokat szerezzen a szervezéssel és a várható feladatokkal kapcsolatban.

Rácz Natália, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport Irodájának vezetője kiemelte:

„Nagyon örülünk, hogy ennyi hallgató vállalja, hogy az élsport mellett az egyetemi sportban is kipróbálja magát. Vannak nagy elődeik, hiszen számos olimpia, világ- és Európa-bajnok vett már részt ezen a rangos eseményen. A TF-en számos olyan élsportolókat támogató program indult el (élsportolói étkezés, Élsport-mentor Program, Sportösztöndíj), amely arra ösztönözheti a sportolókat, hogy a TF-et válasszák. Nem mellékesen bízom az eredményes magyar és külön a TF-es szereplésben – zárta gondolatait a korábbi kézilabdázó, Sportmenedzser mesterdiplomáját a napokban átvevő, Rácz Natália.”

Dr. Sterbenz Tamás a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora személyesen kívánt sok sikert a TF küldöttségének. Az egyetem vezetője a lódz-i esemény utolsó napjaiban személyesen is részt vesz EEJ-n. Rektori javaslat alapján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyem képviseletében legjobban teljesítő hallgatók ösztöndíjban részesülnek a következő félévben, amely egyedülálló a hazai felsőoktatásban.

Az Európai Egyetemi Játékokon, amely az Egyetemi Világjátékok elmaradása miatt még nagyobb hangsúlyt kap, 38 országból, több mint 400 egyetem, 5000 egyetemista sportoló vesz részt. Összesen 20 sportágban mérhetik össze tudásukat a hallgatók, melyből 18-ban magyar egyetemistáknak is szurkolhatunk. Az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) – melyet az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) szervez – különlegessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok, versenyzők vesznek részt rajta.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!