Elhunyt Doetsch Béla íjász mesteredző
2022. június 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hirtelen bekövetkezett, gyors lefolyású betegség után június 21-én 85 esztendős korában elhunyt Doetsch Béla íjász mesteredző.

Elhunyt Doetsch Béla íjász mesteredző

Munkásságát értékelni csak tanítványai sikerei révén lehet. Az íjászattal – úszóversenyzői tevékenységét követően – 1968. szeptember 8-án ismerkedett meg és kötelezte el vele magát örökre. Edzői dr. Mónus András és Lászlóvári Zoltán voltak. A Budapesti Spartacus SC-t – mint íjászversenyző – 1968 és 1973 között erősítette. Versenyzőként legjobb eredménye az országos rövid távú bajnoki cím volt, valamint többször dobogós helyezést ért el országos bajnokságokon.

A versenyzést követően íjászedzőként szolgálta egyesületét, 1973-ban segédedzővé nevezték ki, majd 1976-tól már hivatásos edzőként segítette tanítványait. 1975-től íjász versenybírói jogosultságot szerzett, ebben a minőségében számos íjászversenyt vezetett le. Mindig a szakmai továbbfejlődés elkötelezett híve volt, ezért 1980-ra az akkori Testnevelési Főiskolán szakedzői képesítést szerzett. Szakmai tevékenységét 1991-ben mesteredzői kitüntetéssel ismerte el a Magyar Edzők Társasága.

A magyar íjász válogatott szakmai irányítását szövetségi kapitányként két időszakban is ellátta. Kapitányi tevékenységének befejezését követően, 2000 és 2008 között a segédedző-, az edző- és a bíróképzés mellett edzőtovábbképzésben is tanított a Magyar Íjász Szövetség tanfolyamjain, oktatott és óraadóként dolgozott a mai Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Tagja volt a Magyar Sporttudományi Társaságnak és a Magyar Edzők Társaságának.

Hallgatag, mégis erős egyéniségével mindig a hiba kiküszöbölésére és tanítványai motiválására törekedett sajátos – időnként szarkasztikus – humorát is bevetve.

Edzői munkájának kiteljesedését – megszámlálhatatlanul sok tanítványának rendszeres eredményessége az országos bajnokságokon és világversenyeken – az 1992-ben Máltán megrendezett Európa-bajnokság női csapatversenyében 3. helyezést elérő Kiss Tímea, Szendey Marina, Kovács Judit trió sikere jelentette, amely így kvalifikált az 1992-es barcelonai olimpiára. Négy évvel később Kiss Tímea ismét kvótát szerzett, így a tréner második olimpiájára készíthette fel tanítványát, majd pedig az 1996-os atlantai játékokon is részt vehetett edzőként.

Nemzetközi sikerei mellett is megmaradt az egyesületi munka feltétlen hívének. Választott klubját mindvégig – annak 2014-es megszűnéséig – szolgálta és segítette. A sportszakmai tanácsain túl technikai újításaival, egyedi gyártású eszközeivel folyamatosan hozzátett az íjászsport fejlődéséhez, megkönnyítéséhez. 2014-től a Pénzügyőr SE-ben belül folytatta szakmai munkáját.

Az íjászat iránti lojalitásával, megalkuvást nem tűrő kiállásával példát mutatott megannyi tanítványának az élet egyéb területein is. Sok fiatal növendék felnőtté érését követte végig, támogatva őket nemcsak szakmailag, hanem emberileg is. „Válassz olyan szakmát, amely a hobbid, és egy percet nem fogsz unatkozni az életben.”

Szellemisége örökre velünk marad, emlékét a szívünkben őrizzük.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!