Rácz Levente munkája is kellett a fiatal úszó, Kós Hubert világbajnoki 6. helyéhez
2022. június 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szerdán rendezték meg a hazánkban zajló vizes világbajnokságon a férfi 200 méteres vegyes úszás döntőjét a budapesti Duna Arénában. Kós Hubert révén magyar induló is szerepelt a fináléban, s a 19 esztendős úszó hatodikként csapott célba 1:57.26-os idővel. A versenyszámot a francia Leon Marchand nyerte meg (1:55.22), megelőzve az amerikai Carson Fostert (1:55.71) és a japán Szeto Daiját (1:56.22).

Rácz Levente munkája is kellett a fiatal úszó, Kós Hubert világbajnoki 6. helyéhez

Kós Hubert szereplése kapcsán megszólaltattuk Dr. Rácz Leventét, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológiai Tanszékének vezetőjét, a fiatal magyar úszó erőnléti edzőjét.

„Lassan már öt éve dolgozom vele, s már akkor látszott rajta, hogy tehetséges, jó alkatú, elhivatott, belülről motivált, úszásra termett versenyző – mondta Magyarország egyik legkiválóbb erőnléti edzője, aki tíz éven keresztül Cseh László, a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszóklasszisunk munkáját is segítette. – A szülei ismertek engem, megkerestek, és onnantól kezdve közösen építkezünk Magyarovics Zoltán szakági edzővel. A szárazföldi edzéseinek kialakításánál arra törekedtem, hogy a sportági elvárások, az objektív mérési eredmények és Hubi szubjektív visszajelzései alapján a neki megfelelő egyéni felkészülési programot, optimalizált terhelést adhassam. Hubival már legalább két éve edző-tanítvány partneri kapcsolatban tudunk dolgozni, ami ilyen életkorú versenyzők esetében elég ritka felállás.”

Kós Hubert 2021-ben ötödik lett az ugyancsak Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon 200 méter vegyesen, majd részt vett a tokiói olimpián, amelyen újoncként a 20. lett. Vagyis fiatal kora ellenére van már tapasztalata a felnőttek között a nemzetközi élmezőnyben.

Rácz Levente munkája is kellett a fiatal úszó, Kós Hubert világbajnoki 6. helyéhez

„Ezeken a felnőtt nemzetközi viadalokon előzetes tapasztalat és önismeret nélkül valóban nehéz megbirkózni a versenyzőre hirtelen rázúduló elvárásokkal és pszichés nyomással. A budapesti Európa-bajnokságon az elődöntőben megjavította a junior világcsúcsot, már akkor megmutatta, mire lehet képes – folytatta Rácz Levente. – A mostani hatodik helyével igazán elégedett lehet, hiszen a világ hatodik legjobbjának lenni bármiben eleve kimagasló eredmény, tizenkilenc évesen meg pláne. A selejtezőben, az elődöntőben és a döntőben egyaránt jó teljesítményt nyújtott, kiváló időket úszott, nagyon büszke vagyok rá.”

Két év múlva, 2024-ben Párizsban rendezik a nyári olimpiát, addig még tovább fejlődhet és erősödhet Kós Hubert.

„Úgy gondolom, nagyon sok tartalék van még benne, erényei lehetővé teszik számára, hogy a világ legjobbjai közé emelkedjen – hangsúlyozta Rácz Levente. – A pillangó, a hát- és a gyorsúszás technikája kiváló, kiemelkedően rajtol, 0.59-es reakcióideje tényleg szenzációs. A mellúszásban és az erőnléti felkészítés terén jelentős fejlődési lehetőségei vannak. Mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából.”

kép: neka.hu, nso.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!