Mede Márton emlékére
2022. április 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Április 3-án szabadidejében, kutatómunka során végzett merülés közben a jósvafői Kossuth-barlangban, baleset következtében életét vesztette a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóbúvára. Az alábbiakban Nemerkényi Krisztina megemlékezése olvasható.

Mede Márton emlékére

fotó: OKF

Munka mellett is szinte mindig hallgatom a rádiót. Egyszer csak felkapom a fejem egy szörnyű hírre: az Aggteleki Nemzeti Parkban található Kossuth-barlang egyik víz alatti szifonjában eltűnt egy barlangász...

Te jó ég! Elképzelem, milyen lehet a víz alatt egy barlangban. Jeges rémület fog el. Szinte nem kapok levegőt! És ő hogyan kap levegőt? Hátha talált egy kis üreget, ahol levegőhöz juthat. Hiszen körülbelül csak másfél órára van elegendő a palackban….

Aztán megjelenik egy fénykép az eltűntről. Majd a neve: Mede Márton Az arca valahonnan ismerős. Márton nevű hallgatóm több is volt. A vezetéknévre nem emlékszem. De az arc... Volt egy ilyen fiú, jó régen, aki az első padban, a jobb oldalon ült az angol szaknyelvi óráimon és Mártonnak hívták. Onnan ismerős? Mondogatom a nevét: Mede Márton... Mede? Tényleg ő az?!

Nem tudtam, hogy tűzoltónak ment a testnevelő tanári szak elvégzése után (bár több hallgatóról is tudok, aki így tett).

Várom a híreket. Megvan már? Él még?

Aztán jön a hír: holtan találták és társai próbálják kihozni. Amikor olvasom, hogy visszaduzzasztották a vizet, így annak tetején úsztatva hozták ki, elképzelem, ahogyan teste ott lebeg, de a lelke már felszállt.

A hírekben, közleményekben ez olvasható: „Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés során szenvedett végzetes balesetet április 3-án, vasárnap. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban is. Az egyik legnagyobb tudású és tapasztalatú barlangi kutató-búvár volt Magyarországon. A Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.”

Szeretetre méltó, jó kedélyű, barátságos ember volt, akit munka- és barlangász társai szerettek és tiszteltek. Volt évfolyamtársai is, akik egy régi TF-es zászló aláírásával és mellétemetésével búcsúznak tőle.

42 év jutott neki e világon...

Isten nyugosztalja és adjon nyugalmat családjának!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!