Sikeres Nyerges Mihály-emlékkonferencia TF-résztvevőkkel
2022. január 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 27-én, csütörtökön a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén terme adott otthont a 11. Nyerges Mihály-emlékkonferenciának, amelyen csaknem hetvenen vettek részt, de sokan követték az eseményt online kiterjesztésben is.

Sikeres Nyerges Mihály-emlékkonferencia TF-résztvevőkkel

fotó: Vidor Gergely

Az Eredményjelző: Magyar Sport 2021 című konferencia a Magyar Sporttudományi Társaság (MST), az MST Sportmenedzsment Szakbizottság és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem közös rendezvénye volt, és leginkább ennek köszönhető, hogy programkínálatában számos érdekes téma szerepelt.

Dr. habil Sterbenz Tamás, a TE rektora, a Magyar Sporttudományi Társaság (MST) Sportmenedzsment Szakbizottság elnöke mondott nyitóbeszédet, majd Tóth Miklós, az MST elnöke szólalt fel.

Ha január vége, akkor Nyerges Mihály-emlékkonferencia – kezdte beszédét Tóth Miklós. – Tizenkétéves koromban ismertem meg Nyerges tanár urat, és volt szerencsém közelebbről is megismerni kisugárzását és munkáját edzőként. Mindig derűlátó és kedves volt, szerette a humort. Valósággal hihetetlen, hogy már több mint tíz éve nincs közöttünk. Ahogy mondani szokták, az ember kétszer hal meg: egyszer, amikor véget ér az élete, illetve akkor, amikor végleg elfelejtik. Köszönhetően az emlékkonferencia-sorozatnak, utóbbi biztosan nem fog előfordulni Nyerges Mihállyal.”

A Társadalomtudományi Tanszék munkatársa, dr. Földesiné Szabó Gyöngyi professzor asszony következett a pulpituson, aki szintén felidézte személyes emlékeit Nyerges Mihályról. Mint mondta, szigorú, de következetes tanár volt, akinek mindenkihez volt egy-egy jó szava. Életútját meghatározta, hogy még a hatvanas években végezte tanulmányait a TF-en, és ő is azon TF-es tanárok egyike volt, aki doktori címet szerzett (abban az időben még nem lehetett doktori címet szerezni a TF-en, így ő az ELTE-n szerzett PhD-fokozatot szociológiából). Többek között megújította a sportmenedzser szakot, amihez külföldi útjain gyűjtött elegendő tapasztalatot. A hazai atlétikai szövetségben társadalmi munkát végzett, és ezt a hozzáállást TF-es kollégáitól is elvárta.

A megemlékezést követően Nyerges Mihály-emlékdíjjal jutalmazták dr. Földesiné Szabó Gyöngyit, illetve posztumusz díjban részesült egyetemünk nemrég elhunyt mesteroktatója, Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester is.

A folytatásban számos ismert korábbi sportoló, illetve sportszakember és sportvezető lépett a pulpitusra, hogy beszámoljon a 2021-es év kiemelkedő nemzetközi sporteseményeiről, közöttük több hazai vagy részben hazai rendezésűről.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója a tokiói olimpiáról, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára a paralimpiáról, a Magyar Labdarúgó-szövetség képviseletében Barczi Róbert, Hegedűs Henrik a labdarúgó Európa-bajnokságról, Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke a cselgáncs-világbajnokságról, Prof. dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszék vezetője a budapesti vizes Eb-ről számolt be. Az első szekció zárásaként Prof. dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője tartott kerekasztalt beszélgetést az év legfontosabb sportfeladatairól.

A konferencia második felében több lebilincselő tudományos előadást hallgathattak meg a jelenlévők, többek között Koch Ágostontól és Sterbenz Tamástól a Sportágak versenyképessége a 2020-as és a 2021-es években címűt, valamint Dolnegó Bálinttól és Géczi Gábortól a Sportlétesítményfejlesztés a 2020-as és a 2021-es években címet viselőt.

A rendezvény szünetében került sor – mint minden évben – a Nyerges Mihály emléktábla megkoszorúzására, az egykori tanszékvezető tisztelői itt hajtottak fejet és emlékeztek a konferencia alapítójára.

Sikeres Nyerges Mihály-emlékkonferencia TF-résztvevőkkel (koszorúzás)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!