„Szilveszter még az edzéseken is kétszáz százalékot akart nyújtani”
2022. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Fiatalon, mindössze ötvenegy éves korában elhunyt a magyar tornasport egyik kiemelkedő alakja, Csollány Szilveszter, aki sportpályafutása során olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szerzett gyűrűn. A Szilas becenévre hallgató sportoló – akinek legnagyobb eredménye a 2000-es sydneyi nyári játékokon elért első helye volt – pótolhatatlan űrt hagy maga után.

"Szilveszter még az edzéseken is kétszáz százalékot akart nyújtani"

fotó: Árvai Károly / nemzetisport.hu

Mint ismert, Csollány Szilveszter december elején fertőződött meg koronavírussal, és súlyos állapotban lélegeztetőgépre került egy budapesti kórházban. Szervezete 2022. január 25-én adta fel a küzdelmet a halálos kórral szemben.

„Még most sem tértem magamhoz halálhíre hallatán – osztotta meg velünk érzéseit Dr. Kalmár Zsuzsanna, az egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszék vezetője, nemzetközi női tornabíró. – Bár nem volt közöttünk jelentős korkülönbség, sosem versenyeztünk együtt. Ennek ellenére számos viadalon találkoztunk, amelyen versenybíróként vagy éppen edzőként voltam jelen. Még élénken él bennem a 2002-es debreceni szervilágbajnokság, ahol a helyszínen láttam, ahogyan a Budapesti Honvéd tornászaként aranyérmet nyert gyűrűn. Nagyon nehezen találom a szavakat, mindvégig bíztunk erejében és felépülésében.”

Dr. Kalmár Zsuzsanna elárulta: a két évvel ezelőtti győri junior torna-világbajnokságon találkozott utoljára Csollány Szilveszterrel, de bárhol összefutottak, mindig szakítottak egymásra néhány percet. A tanszékvezetőtől megtudtuk, sok mindennel lehetett Szilassal beszélgetni, hiszen pályafutása során és utána is rengeteg helyen megfordult.

„Háromgyermekes édesapaként a legjobbat akarta lányainak, és annak szentelte élete jelentős részét, hogy összetartsa családját. Tornászként nemcsak gyűrűn, hanem minden szeren a legjobb akart lenni, mindig a maximumra törekedett. Nem volt elég neki a száz százalék, az edzéseken is kétszáz százalékot akart nyújtani.”

Csollány Szilvesztert a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!