Mocsai Lajos négy közé várja a magyar válogatottat a kézilabda Eb-n
2022. január 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtökön kezdődik a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság, amelyen a mieink Hollandiával, Portugáliával és Izlanddal kerültek egy csoportba (az első két helyezett jut tovább a 12 csapatos középdöntőbe). A rangos torna kapcsán Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökével, a TE korábbi rektorával, a férfi és a női kézilabda-válogatott egykori szövetségi kapitányával, a sportág mesteredzőjével beszélgettünk.

Mocsai Lajos négy közé várja a magyar válogatottat a kézilabda Eb-n

illusztráció: EHF

„Nagyon várom már a hazai rendezésű Eb-t, már csak azért is, mert kapitányi időszakom során sajnos nem adatott meg nekünk, hogy idehaza játsszunk Eb-n vagy vb-n a csodálatos magyar közönség előtt – mondta megkeresésünkre a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke. – Elkészült a fantasztikus budapesti aréna, amelynek atmoszférája engem a világhírű kölni csarnokéra emlékeztet, húszezer szurkoló buzdíthatja csapatunkat, bizonyosan óriási élmény lesz.”

A csoportkörben a mieinkre váró három ellenfél kapcsán elmondta: jó, hogy fokozatosan jönnek az egyre nehezebb riválisok, időrendben a holland, a portugál, majd pedig az izlandi válogatott.

„E három közül kétségkívül Izland mutatkozik a legerősebbnek, annak idején, amikor én voltam a férfiak kapitánya, izlandi játékosok egész sora volt meghatározó a német és a spanyol bajnokságban, tehát a csúcsligákban – folytatta Mocsai Lajos. – A portugál válogatottat sem szabad leírni, improvizatív, laza és eredményes együttes, mindent egybevetve azonban úgy érzem, nem okozhat gondot a mieink számára a továbbjutás kicsikarása, vagyis az első két hely valamelyikén végzés. Az elmúlt két évben minden feltétel adva volt a Gulyás István szövetségi kapitány vezette válogatott számára a csapattá éréshez, játékosaink a legjobb korban vannak jelenleg a teljesítőképesség szempontjából. Együttesünktől a nyolc közé kerülés az elvárás, de a magam részéről hiszem, hogy a közönség támogatását élvezve négy közé jutnak, vagyis éremért játszhatnak a mieink, nagyon szurkolok majd nekik a helyszínen. Remélem, hogy az Eb-n érdekelt csapatok a lehető legerősebb összeállításban érkeznek a tornára, s ez még inkább emeli majd a rangját.”

S ha már rang: a férfi kézilabda Európa-bajnokság mezőnye mindig rendkívül erős és sűrű, válogatottunk eddigi legjobb eredménye az 1998-as olaszországi viadalon elért hatodik hely.

Ami pedig a magyar rendezést illeti: hazánk eddig két-két Európa-bajnokságnak (2004, 2014), illetve világbajnokságnak (1982, 1995) adott otthont önállóan vagy társrendezőként, mindegyik alkalommal a hölgyek számára, s ebből három magyar éremszerzéssel zárult.

A férfitornák közül ez lesz az első ilyen kiemelt esemény – reményeink szerint ez is emlékezetesen alakul!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!