Jól jártak a magyar egyetemek a modellváltással
2022. január 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, eddig soha nem látott mértékű anyagi támogatásban részesülnek a hazai modellváltó egyetemek, ami egyértelműen bizonyítja, jó döntés volt kilépniük a régi mederből. Ezt még a bírálók is érzik, mondta a kormánybiztos az InfoRádió adásában,amelyet az index.hu szemlézett.  

Jól jártak a magyar egyetemek a modellváltással (Stumpf István)

A műsorban Stumpf István elmondta, a modellváltás új dimenziókat nyit meg a hazai felesőoktatási intézmények életében: fokozni tudják versenyképességüket, a hallgatókat korszerű tudással vértezhetik fel, míg az egyetemi tanároknak olyan fizetést adhatnak, amely vonzóvá teszi számukra az oktatói és kutatói életpályát.

Stumpf arra is kitért, hogy kizárólag azokkal az egyetemekkel kell az államnak megállapodnia, amelyek maguk kezdeményezték a modellváltást. Ezen intézmények közé tartozik a Testnevelési Egyetem is, amely 2022. január 1-től Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem néven folytatja működését. Mint ismert, egyetemünk még korábban döntött a modellváltás mellett, és 2021. augusztus 1-től a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány működteti.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos tavaly októberében írta alá a 25 éves keretmegállapodást és annak részeként az első közfeladat-finanszírozási szerződést. A kézjegyével ellátott keretmegállapodás az eddigi támogatásnál jelentősen többet biztosít a jogosult fenntartó alapítvány, így a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számára.

Dr. habil. Sterbenz Tamás, az egyetem rektora egy korábbi interjúban elmondta: a modellváltás komoly lehetőséget és mozgásteret nyit, s a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem igyekszik még inkább versenyképessé válni nemzetközi viszonylatban is. A modellváltás megkérdőjelezhetetlen előnyeinek egyik ékes bizonyítéka, hogy a Times Higher Education (THE) 2022-es, frissen megjelent világrangsorában a Semmelweis Egyetem már a 277. helyre tornászta fel magát, a Corvinus is előre lépett a rangsorban, ahogyan a Soproni Egyetem is. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!