A menopauza és a rendszeres fizikai aktivitás kapcsolata
2021. december 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A közelmúltban rendezték meg a házi TDK-t a Testnevelési Egyetemen. A sportélettan szekciót Szalai Hajnalka rekreáció mesterszakos hallgató nyerte meg, mégpedig a menopauza és a rendszeres mozgás kapcsolatáról tartott előadásával.

„A progeszteron- és az ösztrogénszint csökkenése kedvezőtlen hatást gyakorolhat a szervezetre, s ez a probléma nagyon sok nőt érint – hangsúlyozta Szalai Hajnalka. – Segítséghez fordulás esetén különféle gyógyszerekhez és hormonkészítményekhez juthatnak a hölgyek, pedig létezik ezek mellett egy hatékony, mellékhatás mentes alternatíva is.”

Kép2

Jelesül a rendszeres fizikai aktivitás. Szalai Hajnalka kiemelte, komoly segítséget kapott témavezetőjétől, Dr. Kneffel Zsuzsanna egyetemi docenstől, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatójától és a mozgás program összeállításában a Kineziológia Tanszékről, Hegedűs Ádámtól. 

A TE hallgatója 12 hetes speciális edzésprogramot végeztetett menopauza korú nőkkel (47-57 év közöttiekkel) azt vizsgálva, milyen hatással lehet ez életükre, egészségükre. Nos, kimondottan szép eredményeket ért el.

„A hajlékonyságuk, az állóképességük és az izomerejük is jelentősen javult az elvégzett mozgásprogram után.” A fittségi vizsgálatokon túl, kérdőívekkel vizsgálta a hölgyek önértékelését és a menopauza tünetek változását, amiből kiderült, hogy mentálisan is jelentősen javult az állapotuk ebben a 12 hétben, akárcsak az életminőségük. Ez is alátámasztja a rendszeresen végzett mozgás fontosságát.

A menopauza és a rendszeres fizikai aktivitás kapcsolata

A TE hallgatója hozzáfűzte: a menopauza idején növekszik a szív- és érrendszeri problémák száma, valamint a csontritkulás kialakulásának esélye, továbbá mentálisan is megviselheti a nőket a változás, ha nem mernek segítséget kérni vagy beszélni róla. Hozzátette: a lenmagban, a szójában és a babfélékben egyaránt fellelhető az ekkor jelentkező problémák kezelésére alkalmas számos hatóanyag, de ezek alkalmazása a mai napig vitatott.

„Nem csupán a menopauza idején, hanem azt megelőzően is rendkívül fontos a sportolás, a mozgás – fogalmazott Szalai Hajnalka. – Hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban érjük meg a változó kort, mennyire vagyunk egészségesek, fittek, mentálisan pozitívak. A menopauza idején hajlamosabbak vagyunk az elhízásra, különösen alhasi tájékon, pedig sok minden mással együtt ez is megelőzhető sportolással.”

Úgyhogy nem lehet elégszer hangsúlyozni: életünk minőségét jelentős mértékben befolyásolja és meghatározza a mozgás.

A menopauza és a rendszeres fizikai aktivitás kapcsolata

Szalai Hajnalka rekreáció mesterszakos hallgató

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!