Hírek

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Érzelmes és emlékezetes összejövetel volt… Csütörtökön a Testnevelési Egyetem Athén terme melletti folyosón köszöntötték az 50 évvel ezelőtt, 1971-ben veretlenül első osztályú bajnokságot, valamint Magyar Kupát nyerő TFSE női kosárlabda-csapatát (egy kivétellel összes akkori játékos jelen volt), amelynek tiszteletére kiállítást nyílt az intézményben.

A csupa egyetemistából álló együttes edzője, Farkas József sajnos már nincs közöttünk. Fia, Péter a TE egyetemi docense, még szép, hogy csodás emlékei vannak arról a gárdáról, nem mellesleg azért, mert a bajnoki cím megszerzését követően a TFSE-s lányok őt, az akkor négyéves kisfiút dobálták a levegőbe.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

„Apu rengeteget mesélt arról az időszakról, arról a csapatról – mondta megkeresésünkre Farkas Péter. – A TF történetében mindmáig ez a legnagyobb sportsiker, amely egyúttal egyedülálló, hiszen kizárólag egyetemi hallgatóból állt össze az együttes, és így lett veretlenül bajnok. Édesapámnak is ez volt a legnagyobb sportsikere.”

A csütörtöki ünnepségen tiszteletüket tették a vízilabdázó Steinmetz-fivérek, Ádám és Barna is, mert édesanyjuk, Varga Mária a TFSE legendás női kosárcsapatának a tagja volt.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Szegedi Irén, a bajnokcsapat kapitánya azt fejtegette: többek között azért volt olyan erős és jó az 50 éve veretlenül bajnokságot nyerő együttes, mert játékosai remek közösséget alkottak, nagyon szerették egymást és azóta is minden évben összejárnak, találkoznak.

A felejthetetlen menetelés emlékére nyílt meg a Testnevelési Egyetem Aulájában a régi fotókkal és újságcikkekkel színesített kiállítás, amely még két hétig látogatható, és ahogyan Farkas Péter fogalmazott ennek kapcsán: „Aki megnézi, biztos lehet benne, hogy egészen kivételes impulzusok érik.”

Németh Lajos, a TFSE elnök mellett részt vett az eseményen számos újságíró,  sőt, Gombocz János professzor úr is eljött, aki bevallottan a csapat nagy szurkolója volt.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Szerdán a TFSE-MTK Sopron elleni bajnoki mérkőzését megelőzően a Városmajorban köszöntötte a TFSE és az egyetem a sikercsapatot, erről beszámolt a Nemzeti Sport is, a csütörtöki megnyitóról pedig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapja, a hunbasket.hu írt cikket. Ebben Németh Lajos, a TFSE elnöke így fogalmazott: középiskolásként a TF-terembe jártak testnevelés órákra, amelyek után a kosaras lányok edzése következett, s jórészt az ott látott edzésmunka miatt kötelezte el magát a mérnöki pálya helyett a sporttal.

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

Kórodi Éva, a csapat egyik kiváló járékosa így jellemezte az együttest:

A csapat nagyszerű teljesítményében a barátság, egymás tisztelete, a teljesítmény mindenkori elismerése és az összetartozás nagyszerű érzése hozta létre azt az értékrendet, amely a következő gondolatokkal fejezhető ki a legjobban:

Az, hogy miért lettünk kosarasok, kifejezhető egyetlen mondattal: „Nem az ember nagysága számít a küzdelemben, hanem a küzdelem az emberben.”

Az, hogy miért lettünk éppen mi a bajnokok, az is elmondható egyetlen mondatban: „A győztes sohasem adja fel, aki feladja, sohasem lehet győztes.”

Az, hogy mitől voltunk igazán jó CSAPAT, szintén elmondható egyetlen mondatban: „Hihetetlen, hogy mennyi mindent el lehet érni, ha nem törődnek azzal, kié a dicsőség.”

De az, hogy ma miért vagyunk ismét együtt egyetlen szóval is elmondható: Szeretet! 

Megelevenedik a TFSE legnagyobb sikere

A csapat tagjai: Csabai Annamária, Cseh Zsuzsanna, Fehérné Koroknai Katalin, Kóródi Éva, Penyák Anikó, Soós Mária, Szabó Éva, Szegedi Irén, Székely Judit, Tarjányi Zsuzsa, Varga Mária.

TFSE,kosárlabda,évforduló,Németh Lajos,kiállítás,köszöntő,bajnokcsapat,Szegedi Irén,Kórodi Éva