Sporttudomány – "Sajnos divat lett belerúgni a magyar sportba"
2016. június 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egy év alatt megszerezhető sportdoktori cím? Behozhatatlan előnyben a világszintű sportolók és sportszakemberek? Ennél azért érdemes mélyebbre ásni, ha szeretnénk világos és egyértelmű képet kapni az egyelőre tervezet szintjén lévő speciális sportdoktori fokozatról.

Európa számos országában létezik, tehát megszerezhető az alkalmazott tudományok doktora cím, így a magyar sportszakma részéről voltaképpen természetes igény ennek létrehozása. Ami majdnem olyan, mint a színészi vagy irodalmi életmű elismerése, persze azzal a jelentős különbséggel, hogy a sportdoktori cím nem adományozható.

Egyes internetes médiumok szenzációként, meghökkentő ötletként tálalták, hogy egy új, speciális fokozatszerzési eljárásban egy év alatt megszerezheti a doktori címet egy sportoló vagy sportszakember.

Ehhez képest…

"Ehhez képest olyan szigorú feltételrendszerhez kötöttük a sporttudományi doktori fokozat megszerzését, hogy egy, a szakmájában világhírű magyar professzor csak ennyit mondott rá: nektek elment az eszetek – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a sportdoktori fokozat előkészítéséért felelős munkacsoport tagja. – Több mint egy tucat feltételnek kell megfelelni, mielőtt egyáltalán elindulhat az eljárás lefolytatása a fokozatszerzés kapcsán, úgyhogy ez nem úgy működik, hogy a világ- vagy olimpiai bajnoki címet szerző sportoló vagy edző ölébe hullik a lehetőség. Egy kezemen meg tudom számolni, jelenleg hány sportszakember honfitársunk indulhatna eséllyel e doktori fokozat megszerzésére."

Az említett feltételek között szerepel egyebek mellett az osztatlan vagy mester képzésben szerzett diploma, legalább B2 komplex típusú nyelvvizsga, hosszú időn keresztül kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenység, rendszeres magas szintű hazai és nemzetközi oktatói, előadói és publikációs tevékenység, s nem utolsósorban a sportági szakirodalom megújítását szolgáló munkásság dokumentálása.

Adja magát a kérdés: ha ennyire nehéz megfelelni a speciális sportdoktori fokozat elvárásainak, hogyan sugallható annak ellenkezője?

"Számos példát említhetnénk azzal kapcsolatban, hogy sajnos divat lett belerúgni a magyar sportba – válaszolta Mocsai Lajos. – Bonyolult és összetett tudományban – a sporttudományban – szeretnénk lehetőséget teremteni a kivételes tudású sportszakemberek elismertségének. Nem célunk ezzel a PhD feltételrendszerének gyengítése."

Kamler János

Vélemény - Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora

Mezey BarnaA Magyar Rektori Konferencia elnöksége munkacsoportot hozott létre, mert szükségesnek látta álláspont kialakítását a Nftv-ben foglalt sportszakmai doktori fokozat kérdésében. Bódis József elnök úr az elnökség részéről engem kért fel a munka koordinálására. A munkacsoport elvégezte munkáját, s miként az ismeretes, a véleményes javaslatot a Magyar Rektori Konferencia elnöksége megtárgyalta és további egyeztetések alapjául elfogadta. Erről közleményt tett közzé. A munkacsoport indítványa alapos és átgondolt anyagot tartalmazott, amit az MRK egyeztetett a felsőoktatási intézményekkel.

A munkaanyag kapcsán két megjegyzést fontosnak tartok. Egyrészt a cél semmiképpen sem volt, nem lehetett a sporttudományi PhD feltételrendszerének gyengítése. Másrészt félreértés az a sajtóértelmezés, hogy a javaslat szerint a sportszakmai doktori fokozat egy éven belül megszerezhető. A határidő ugyanis a portfolió elkészítésének lezárásától és a benyújtástól számított eljárási terminusra vonatkozna.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!