„A XXI. század követelményeinek megfelelő egyetemet építünk.”
2016. október 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem újjáépítése 44 milliárd forintból valósul meg, melyből számos oktatási- és sportlétesítmény is épül. A Testnevelési Egyetem fejlesztésének következő ütemeként 2018–2022 között a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén sport és szabadidős célú városfejlesztés valósulhat meg. Mocsai Lajos egyetemünk rektora, így nyilatkozott a hírről.

Mocsai Lajos interjú

- Nagy kő esett le a szívéről, amikor a Kormánydöntés megszületett a Testnevelési Egyetem újjáépítéséről és fejlesztéséről?

- Igen, mert ha az elmúlt évtizedeket vesszük alapul, akkor a Testnevelési Egyetem valahogy mindig kimaradt a rekonstrukciók sorából. Hányatott sorsa volt. Több éve tervezzük már a felújítást, az újjáépítést, és tulajdonképpen, amikor pályáztam a rektori pozícióra az motivált, hogy az oktatás tartalmának megújítása és bővítése mellett, láttam azt a lehetőséget, hogy a XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő, sporttudományos képzést folytató egyetem épülhessen Budapesten. Az intézménynek nem csak az a feladata, hogy kiváló pedagógusokat, sportszakembereket neveljen, hanem odafigyeljen az országos egészségügyre, és ezért nemzetgazdasági szempontból sem elhanyagolható a szerepe. Az elmúlt közel egy évszázadban a Testnevelési Egyetem világhírű volt, és mi, az egyetemért tevő, cselekvő emberek és a Magyar Állam is azt szeretné, ha az intézményünk öregbítené hírnevét, ezért folyamatosan fejlődnünk kell. Az építkezés éppen ezért sokkal nagyobb volumenű lesz a vártnál.

- Ha már az építkezést szóba hozta, mindenki arra kíváncsi, hogy hol terülnek majd el az egyetem épületei?

- Méltó környezetbe kerül az egyetem, a tervek alapos áttekintését követően ezt bizton állíthatom: a Sportkórház és az Egyetem területileg összeolvad. Az Alkotás utcai fronton található épületben lesz az oktatás/képzés központja és megtörténik a Hauszmann- műemlékházak renoválása is, amelyek majd innovációs központnak és kutató laboroknak adnak otthont. A Csörsz utcában található atlétikai pálya mellett egy csodás műfüves, labdarúgásra alkalmas terület kerül kialakításra. A fejlesztések során sem a kilátást, sem a szélcsatornát nem zavarja majd az építkezés, illetve az elkészült épületek, pályák sem, hiszen 7 méterrel megsüllyesztve a felszín alá kerülnek. Ez tehát az első szakasza a rekonstrukciónak. Terveink szerint 2018 augusztusára mindezekkel elkészülünk. A harmadik helyszíne az intézményünknek a Déli pályaudvar kivezető része lehet, régen úgy mondtuk, hogy rendezői pályaudvar. Itt épülhet majd az egyetem következő épületsora, mely helyet adhat többek között az extrém és jeges sportoknak is. Ha az időpontra kíváncsi, akkor 2018 és 2021 között valósulhat meg az építkezés ezen szakasza.

- Összességében mekkora lesz majd az Egyetem, illetve melyek lesznek azok a tudományos újdonságok, amiért érdemes lesz idejárni?

- Közel százezer négyzetméter épül és újul meg. Ebbe beletartozik az uszoda, több csarnok, és ha csak néhány eszközt, rendszert említhetek, akkor többek között biomechanikai, mozgáselemző és fejlesztő rendszerek, dietetikai mérők is helyet kapnak majd. Lesz szenzoros állapotfelmérés, analitika és mindenre kiterjedő tanácsadás is. Már most sokan érdeklődnek egyetemünk iránt külföldről is, épp a minap egy francia sporttudós jelentkezett nálunk, hogy szeretné itt továbbcsiszolni tudását.

Emellett azt ígérhetem, hogy a felvételi is nagyon erős lesz, fontos, hogy minőséget közvetítsünk a hallgatóinknak. A legfontosabb küldetésünk, hogy az ország fizikai erőállapotát és egészségét jobbítsuk. Gyors fejlődés lesz, ebben biztos vagyok és sportgazdasági szempontból sem elhanyagolható ez az előrelépés!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!