Sportági innovációk – Kézilabda
2016. december 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rendkívül sikeres konferenciát rendezett a Magyar Kézilabda Szövetség a Testnevelési Egyetem közreműködésével

A Magyar Kézilabda Szövetség második alkalommal rendezte meg éves sportinnovációs konferenciáját együttműködésben a Testnevelési Egyetemmel és a Magyar Sporttudományi Társasággal annak Sportinnovációs Szakbizottságával.

A konferencia célja az volt, hogy egy konkrét sportágban – ez esetben a kézilabdában, de kiterjeszthetően más sportágakra, adaptálható modell értékkel – tekintse át, hogy milyen innovatív elemekkel lehetne még dinamikusabban növelni az eredményességet az adott sportágban és általánosságban. Az előadók a sporttudomány innovatív alkalmazási lehetőségeit tekintették át, különösen a lehetséges mérésekre, a kialakítható korosztályos és nemek szerinti standardokra.

A magyar sportnak és így a kézilabdának is fokozottan kell támaszkodni a sporttudomány eredményeire és a mérési lehetőségekre.

Az elkövetkező olimpiákra – Tokió és reményeink szerint Budapest – való felkészülést komplex, innovatív módszerekkel, hosszú távon meg kell kezdeni.

A konferencia áttekintette a sportági, egyesületi, ajánlott stratégiák összefüggéseit, lehetőségeit, szükséges teendőit. A sportág munkájában több olyan potenciális innovatív lehetőség rejlik, amit érdemes a közeljövőben kipróbálni, megkezdeni, mérni.

A Testnevelési Egyetem aktuálisan megvalósuló fejlesztése a közeljövőben több olyan kutatást tesz a lehetővé, amelyre eddig a magyar sportban nem volt lehetőség. Az egyetemen megújuló és megvalósuló régi és új kutató egységek, laborok új dimenzióba tudják emelni a magyar sportot és a kézilabdát is, erről beszélt előadásában Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, az MKSZ tiszteletbeli elnöke.

A szakemberképzésben az elmúlt években felhalmozott tudást, tapasztalatokat, ismereteket az a Testnevelési Egyetem és a vele szorosan együttműködő MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központ új struktúrákban, új módszerekkel képes átadni, az önmagukat tovább képezni, tanulni vágyóknak. A tudáselsajátítás innovatív módjairól esett szó Dr. Marczinka Zoltán PhD szakmai igazgató újdonságokat bemutató előadásában.

Az egyesületi munkát úgy lehet megújítani, hogy tisztában vagyunk az utánpótlás, de a felnőtt válogatott szintjén is az elvárható korosztályos és nemenkénti bontásban megjelenített standardokkal, (de természetesen ahhoz rendkívül sok előzetes, összehasonlítást lehetővé tevő mérés szükséges). A legmagasabb szintek ismerete motiválhatja, orientálhatja az első osztályban és a másodosztályban folyó szakmai munkát is. A válogatottak mérése sok értékes tapasztalattal gazdagíthatja, konkretizálhatja, személyre bontottá teheti az edzők által végzett munkát.

Az utóbbi évek küzdelmei bizonyították, hogy egyre kiemelkedőbb jelentősége van az eredményességben a tudati kérdéseknek, motiváltságnak, koncentrációs készségnek. A figyelmi szintnek, döntési képességnek, ugyanakkor a felkészítésben a hagyományos metódusok mellett még nem kellő mértékben fordítanak figyelmet, ezen területek modern módszerekkel történő fejlesztésére. Új módszereket kell bevezetni az edzésmunkába, de ehhez speciális sportági előzetes mérések szükségesek.

A kézilabdában kialakításra és kipróbálásra kerülő modellek más sportágakban adaptálhatók lesznek. A konferencián a lehetséges adaptációk átgondolása érdekében a kosárlabda és a vízilabda szakemberei is megjelentek.

Az edzők nem csak az elmélet, de a gyakorlat megváltoztatásának pragmatikus elemeire is kíváncsiak: Mit kell tennem az én edzésemen? Mit tudok mérni, összehasonlíthatóvá tenni? Mit kell megváltoztatnom a mérések hatására az edzésmunkában?

Ezekre a fontos gyakorlati kérdésekre is választ adott a konferencia, új eszközöket, új módszereket ajánlva, azok felhasználási metódusait is bemutatva.

Természetesen nem csak a mérések, de például az egyéni technikai képzések, posztspecifikus képzések is jelentősen emelhetik a minőséget, szakmai megalapozottságot.

Az utóbbi években Magyarországon az akadémiai rendszereken belül megnyílt utak eredményei lassan láthatóvá válnak az utánpótlássport teljesítményének növekedésében, az ott mutatott, elért színvonal jellemzőiben és alkalmazott módszertanában.

Dr. Páli Jenő PhD a NEKA kutatója arról számolt be, hogy a komplex felmérések alapján a kiemelt lehetőségek között készülő fiatalok (Nemzeti Kézilabda Akadémia) teljesítményei egyre javulnak, a tervezett szintek realizálódnak, a hosszú távú fejlesztési folyamatok beindultak. Az eredmények alapján minden edzőnek szükséges átgondolni, hogy egyesületi keretek között, hogyan tudja modernizálni edzésmunkáját, mit tud beépíteni napi munkájába, milyen új elemet tud hozzáadni a magyar kézilabda sport rendkívüli hagyományához, összértékéhez.

A vizsgálatok csúcsa a mérkőzéseken nyújtott csúcsteljesítmények még részletesebb elemzése annak érdekében, hogy az általános edzéselméletet minél jobban lebontsuk, részletezzük, és sportági irányban megfogalmazzuk a speciális XXI. századi feladatokat, fogalmazta meg előadásában egy rendkívül tehetséges fiatal sporttudományi szakember, erőnléti edző Schuth Gábor.

A kézilabda sportág innovatív munkájának fő célja, hogy a most keletkező új ismeretek azonnal épüljenek be a sportszakemberek továbbképzésébe, bővítsék a hazai edzők ismereteit, emeljék nemzetközi versenyképességüket.

A magyar kézilabda rendkívül erős hagyományokkal rendelkezik. Edzőgenerációk olyan tudásbázist alkottak, amelyre méltán lehetünk büszkék, de pontosan ezért folyamatosan dolgozni kell azon, hogy új innovatív elemekkel erősítsük képzésünket, gyakorlatunkat, hiszen a nemzetközi verseny ezt megköveteli tőlünk.

Györfi János (Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadó, MSTT Sportinnovációs Szakbizottság elnöke, MKSZ elnökségi tag, európai mesteredző)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!