Eredményjelző: Magyar sport 2016
2017. január 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sportmenedzsment Szakbizottsága, valamint a Testnevelési Egyetem közös rendezésében az egyetem elhunyt kiváló oktatója, egykori dékánja, Nyerges Mihály emlékének tisztelegve rendezett nagy sikerű konferenciát - immár hagyományosan - 2017. január 26-án (csütörtökön) a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében.

Konferencia a Testnevelési Egyetemen - Eredményjelző: Magyar Sport 2016

A köszöntők keretében az egyetem rektora Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos értékes munkakapcsolatukról idézett fel emlékeket és személyes baráti élményein keresztül emlékezett meg kiváló munkatársáról, aki - a sportmenedzsment területén - az egyetem életében munkásságával lerakta az alapokat, amelyre a jelen is építkezhet. Az újjáépülő fejlődő Testnevelési Egyetem életében a sportmenedzsment kutatások és a tárgy oktatása kiemelkedő jelentőséget kap. A Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet kutatásai kiemelten viszik tovább a lefektetett alapokat, szellemi hagyományt.

Prof. Dr. Tóth Miklós a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke megnyitó szavaiban a sporttudomány ezen területének jelentőségét, a társaság munkájában betöltött fontos szerepét hangsúlyozta.

Életművéért Orendi Mihály mesteredző kapta ez évben a Nyerges Mihály-Emlék díjat.

Orendi Mihály pályafutása Nyíregyházáról indult, majd éveken át a Debreceni Sportcentrum vezetője lett, több sportághoz szorosan kötődött (atlétika, úszás, korcsolya), és kitüntetését életművében megvalósított, hazai és nemzetközi versenyek rendkívül magas színvonalú megrendezésével, menedzselésével érdemelte ki.

Az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságának elnöke, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese, Dr. Sterbenz Tamás előadásában kiemelkedően fontos területeket érintett. A múlt évi olimpiai szereplés tükrében különösen jelentős a vertikális dilemmákat elemző, a magyar sportot – nemzetközi kontextusba helyező– vizsgálat. Az elért eredményeket, versenyképességet a korábbi évek előrejelzéseivel, megállapításaival, rangsoraival, versenyrendszereivel vetette össze és kutatásainak megállapításaival a lehetséges megoldásokat és teendőket is kijelölte.

Az elit sportágak versenyképességéről Gulyás Erika tartott Magyarország olimpiai szereplését szélesebb, nemzetközi összehasonlítás keretében vizsgáló, a világversenyek trendjeit figyelembe vevő előadást, ahol az országok és sportágak versenyében egy árnyaltabb, pontosabb kép tárult az érdeklődők elé.

A zsúfolásig megtelt Hepp Ferenc teremben az előadók több olyan témát is érintettek, amelyek kiemelkedően fontosak a mai magyar sport fejlesztése, fejlődése szempontjából, vizsgálva a karrier lehetőségeket, versenyképességet, bevételi struktúrákat.

A konferencia második részében is egymást követték a sport fejlődése szempontjából kiemelkedő sportterületek, az intézkedések, eredmények elemzése. A konferencia sikere jelezte a hagyományosan ismétlődő konferencia fontosságát!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!