Világbajnokságok nyara
2017. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Közeleg a július, amikor Magyarország minden eddiginél rangosabb sporteseményt rendez, jelesül a vizes világbajnokságot. De nem csupán az úszóinkért és vízilabdázóinkért szoríthatunk ezen a nyáron, hiszen augusztusban atlétikai világbajnokságot rendeznek Londonban – erről beszélgettünk Szalma Lászlóval, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének vezetőjével, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnökével.

Szalma László"Már nagyon várom az atlétikai világbajnokságot! – mondta az 59 esztendős, korábbi kiváló atléta, aki 830 centiméterrel 1985 óta tartja a magyar rekordot távolugrásban. – Remélem, minél több magyar atléta kiharcolja a részvételi jogot. A hétvégi országos csapatbajnokságon örömteli esemény történt, a húszéves, junior világ- és Európa-bajnok Halász Bence megdobta a vb-szintet kalapácsvetésben, az ő indulása tehát már biztos Londonban."

Korábbi – nagyszerű – eredményei révén természetesen Márton Anitáé is, klasszis kalapácsvetőnk éremesélyesként várja az augusztusi seregszemlét. A magyar atlétikának vannak olimpiai és Európa-bajnoki aranyérmei felnőtt szinten, világbajnokságról azonban még nincs.

"Hogy Anita nyerhet-e? Az biztos, hogy ő minden versenynek úgy vág neki, hogy meg akarja nyerni, így lesz ez Londonban is, de ne felejtsük el, hogy rendkívül erős, többek között kínai és amerikai vetélytársakkal kell majd megküzdenie – hangsúlyozta Szalma László. – Anita rendkívül jó versenyzőtípus, méltán bízhatunk abban, hogy jó eredményt ér el."

A vb-n természetesen lesz távolugrás is. A TF-tanszékvezető szeretett versenyszámában 1991 óta él a 895 centiméteres világcsúcs, Mike Powell ugrotta Tokióban minden idők talán legnagyobb versenyében (a legendás Carl Lewist győzte le). Érdekesség, hogy amikor Powell megdöntötte Bob Beamon 1968-ban ugrott 890 centiméteres rekordját, az egész világ arról beszélt, hogy milyen sok idő – 23 év – kellett a távolugrócsúcs átírásához. Nos, Powell elképesztő "repülése" óta már 26 év telt el...

"Az idén mintha megmozdult volna valami a férfi távolugróknál, a dél-afrikai Luvo Manyongának vannak már jó nagy ugrásai, jóllehet Powell rekordjának megdöntése szerintem nem várható a közeljövőben – vélekedik Szalma László. – Powell káprázatos, kifinomult technikával érte el hihetetlen csúcsát, itt, a TF-en az atléta szakképzőseinknek elsősorban az ő mozdulatait, technikáját tanítjuk hallgatóinknak. Ami pedig az én magyar csúcsomat illeti, remélem, nem leszek örökös rekorder. Szerencsére van több fiatal, nagyon tehetséges ugrónk, például a tatabányai Salamon András vagy Pap Kristóf, akik szép pályafutás előtt állnak, nagyon szurkolok, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!