Új távlatok nyílnak a futballban
2017. május 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagyszerű eredményeket ért el a 2016-2017-es futballidényben Prukner László, egyetemünk mesteroktatója, aki a harmadosztályú Budafok vezetőedzőjeként a Magyar Kupában – klubtörténelmet írva – az elődöntőig, az NB III-ban pedig bajnoki címig, vagyis feljutásig kormányozta csapatát. Mindeközben ráadásul más fontos feladatokat is végez a szakember, hiszen a TF-en ő a futballedző-képzés vezetője.

Prukner László

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a TF-en dolgozhatok immár két éve – mondta érdeklődésünkre Prukner László. – Óriási rangja van az egyetemnek, ez a nagy múltú intézmény a legkevésbé sem érdemel méltatlan körülményeket, ezért is örülünk annak, hogy e tekintetben jelentős változások várhatók. Az új, minden igényt kielégítő TF nagy mértékben meghatározza majd a lehetőségeket, új távlatokat nyit, ebben biztosak lehetünk.”

Az edzőképzés vezetőjeként számos területen kell helytállnia, egyebek mellett a Magyar Labdarúgó-szövetséggel (MLSZ) egyeztet rendkívül fontos ügyekben, például arról, hogyan integrálhatók az edzőképzés és az osztatlan tanárképzés követelményei az UEFA-rendszerű edzőképzés követelményeivel az MLSZ-szel történő együttműködésbe.

„Jelen állás szerint csak az MLSZ van feljogosítva az UEFA-licenc megadására, ezen szeretnénk annyiban változtatni, hogy a szövetséggel együttműködve a TF-nek is legyen efféle jogosítványa – folytatta Prukner László. – Nyilván nem egyszerű konszenzusra jutni, de mivel voltam már az MLSZ edzőképzési vezetője is, ismerem a jogi buktatókat, és megfelelően tájékozódom ez ügyben. Sajnos a magyar labdarúgás vezetői, szereplői korábban nem voltak hajlandók egy asztalhoz ülni, ami ártott a sportágnak, ehhez képest most jelentős előrelépés tapasztalható, mindenki átérzi az együttműködésben rejlő lehetőségek fontosságát. Ahogy nő a labdarúgás presztízse, remélhetőleg úgy lesz egyre több és több minőségi szakképzett edzőnk.”

Végezetül arra kértük Prukner Lászlót, hogy mondjon két csapatnevet: ki nyeri a szerdai Ferencváros-Vasas Magyar Kupa-döntőt, illetve a szombati Juventus-Real Madrid Bajnokok Ligája-finálét?

„A kupát szerintem a Fradi nyeri meg – a meccsen egyébként szakkommentátor leszek –, a BL-t pedig a Real Madrid.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!