Tüntetők rendzavarása a 29. nyári Universiade nyitóünnepségén
2017. augusztus 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) beszámolója szerint 141 ország 7746 versenyzőjének részvételével vette kezdetét Tajvanon a színpompás megnyitó, amelyre telt házat jelentő húszezer ember volt kíváncsi. A megnyitó előtt már a versenyek is megkezdődtek az Egyetemi Játékokon.  

A nemzeti küldöttségek felvonulását azonban tüntetők zavarták meg, akik a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoztak. A megnyitón a Testnevelési Egyetem sportolói és három oktatója is jelen volt.

Tüntetők rendzavarása a 29. nyári Universiade nyitóünnepségén

Az Universiade megnyitóján: Dr. Sterbenz Tamás, Dr. Lénárt Ágota és Dr. Németh Endre  

A biztonsági szakemberek úgy ítélték meg, hogy a demonstráció veszélyeztetheti a sportolókat, ezért a szervezők visszairányították őket a közeli, több mint tízezres befogadóképességű kosárlabdacsarnokba, ahol eredetileg is gyülekeztek. A váratlan zavar elhárítására jelentősebb rendőri erőket vetettek be, így végül lehetővé vált a program módosított lebonyolítása. A versenyzők a hagyományoknak megfelelően felvonulhattak, igaz, ezúttal nem a nemzeti zászlóikat követve, mert a kritikus helyzet kialakulását felmérve azokat a szervezők képviselői vitték körbe a stadionban. Így Jansik Szilárd, aki a magyar nemzeti lobogót vitte volna, végül mindezt nem tehette meg. A vízilabdázó a vlv.hu-nak elmondta: Sajnálom, nyilván, de ez így történt. Azért jöttünk, hogy jól szerepeljünk - ez csak egy plusz lett volna.

A férfi vízilabda-csapatnak azonban sajnos nem sikerült jól a nyitány, igaz Szerbia volt az ellenfele. Märcz Tamás együttese a harmadik negyed után még 3–2-re vezetett, de az utolsó játékrészben a szerbek hat gólt szereztek és fordítottak, így 8-4-re győztek. A Magyar Vízilabda-szövetség beszámolója szerint a női válogatott sikere azonban egy pillanatig sem volt kérdéses a britek ellen: Bíró Attila együttese másfél perc után már két góllal vezetett, 36 lövéséből 28 gólt szerzett, s 28–3-ra diadalmaskodott.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!