„Kellenek a mesterszintű képzések”
2017. október 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újraindult a szakedző-képzés a Testnevelési Egyetemen. Még a TF-en tanulmányokat kezdők közül csaknem nyolcvanan szereztek érmet versenyzőként vagy edzőként olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, világkupán és váltak a magyar sport meghatározó szereplőivé. „A következő két-három évben kiemelt fontosságú lesz az együttműködés a sportági szakszövetségekkel” - mondja Sterbenz Tamás, általános rektor-helyettes.

Több, mint tíz év után indult újra az edzőképzés a Testnevelési Egyetemen. Mennyire elégedettek az eddig elvégzett munkával?

Az első visszajelzések jók, a szövetségektől és az edzőktől egyaránt. Ugyanakkor nap, mint nap szembesülünk olyan kérdésekkel, amelyekre még meg kell találnunk a választ. Minthogy az elmúlt tizenkét évben nem volt szakedző-képzés, szükségszerű a szakirodalmak megújítása és a legjobb szakemberek gyakorlati bevonása. Az edzőjelöltek jogosan teszik fel a kérdést: „kitől fognak tanulni?” Kellenek azok a szakemberek, akik nemzetközi tapasztalattal vannak felvértezve, és megfelelnek az akadémiai szféra követelményeinek is.

Kellenek a mesterszintű képzések (Sterbenz Tamás)

Hány diákot érint a most újrainduló edzőképzés?

Közel háromszázat. A legnépszerűbb a levelező BA edző képzés 203 aktív hallgatóval, a nappali BA edző képzés 39, a levelező tagozatos MSc szakedző képzés pedig 34 aktív hallgatóval indult. Hamarosan egyeztetünk a sportági szakszövetségekkel, hogy jövőre mely sportágak kívánják ismét elindítani saját szakedző-képzésüket, egyszersmind szeretnénk minden sportágat felkészíteni arra, hogy hamarosan MSc-t indítson, mert éppen az a képzés alapozza meg a sportági értelmiséget. Ahhoz, hogy valaki értse a szakmáját és elhivatott legyen, ahhoz legalább alapképzés szükséges. Ahhoz pedig, hogy ezt tovább tudja adni a hallgatóknak, vagy, hogy szövetségi szakmai vezető legyen, ahhoz kellenek a mesterszintű ismeretek.

Mennyire segíti majd az oktatást, hogy a következő években gyökeresen átalakul az infrastruktúra a Testnevelési Egyetemen?

A vonzerőt mindenképpen növeli, nemzetközi viszonylatban is. A következő két-három évben kiemelt fontosságú lesz az együttműködés a sportági szakszövetségekkel, hiszen az ő oldalukról nagyon komoly igény van a szakedző-képzésre. Ahhoz, hogy ezt tényleg el tudjuk indítani a sportlétesítményekben, nagy segítségre van szükségünk. Az elméleti képzésünk szakmailag rendben van, de az edzőket nem lehet csak tanteremben képezni.

Meghatározható a tipikusan a Testnevelési Egyetemre jelentkező diákok halmaza?

Most azt láttam, hogy az adott sportág krémje, akik úgy gondolják, hogy edzői pályájuk elején vagy közepén járnak, ők ezt a szakedzői képzést tartják legfőbb támaszuknak.

Nemzetközi megvilágításban mennyire van szüksége a Testnevelési Egyetemnek fejlődésre, kapcsolatok felvételére, megújítására?

Az egyik legfontosabb vívmányunk az önállóság. Az érdeklődésüket korábban elveszítő partnerekkel már egyenrangú félként tudunk tárgyalni. Meg kell találnunk azt a profilt, amelyet a világ sportjában mi tudunk a legjobban kutatni, a gyakorlatban pedig bemutatni.

A Testnevelési Egyetem jövőképét valahogy úgy kell elképzelni, hogy magyar és külföldi diákok egy megújuló, újjáépülő egyetemen tanulnak?

Mire kész lesz a kampusz, a legeredményesebb magyar sportágakban nagy létszámban kell vendégül látnunk azokat a hallgatókat, akik kifejezetten azért jönnek, mert a magyar Testnevelési Egyetemen szeretnének diplomát szerezni.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!