Egyetemekkel kötött megállapodást a mezőhegyesi ménesbirtok
2017. november 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hat magyarországi egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kedden Budapesten. A dokumentum szerint a ménesbirtok kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be a hazai felsőoktatási rendszerbe.

Egyetemekkel kötött megállapodást a mezőhegyesi ménesbirtok

A szerződést az Állatorvos-tudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) képviselője mellett Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos és Pap István, a társaság vezérigazgatója írta alá az MTA épületében.

Farkas Sándor emlékeztetett arra: egy éve került újra teljesen állami tulajdonba a ménesbirtok, majd megalkotta az Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint Mezőhegyest a magyar felsőoktatás bázisává kell fejleszteni.

A törvény megteremtette a 8200 hektárnyi területtel rendelkező birtok hatékony gazdálkodásának feltételeit is. A gazdaság egyebek mellett ezer jó genetikai állományú szarvasmarhával, valamint a Mezőhegyesen honos mindhárom lófajta - nóniusz, furioso-north star, gidrán - összesen 370 egyedet számláló törzsállományával rendelkezik.

forrás: mti.hu | fotó: www.agrotrend.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!