Mozgásban a tudomány
2017. november 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Húsz különböző ország jeles szakemberei tartottak előadásokat a fizikai aktivitás és az egészség szoros összefüggéséről a múlt héten a malajziai Langkawi szigetén megrendezett World Conference on Exercise Medicine-en. Magyarország, egyszersmind a Testnevelési Egyetem képviseletében prof. dr. Berkes István a fizikai aktivitásnak a magyar lakosság egészségi állapotára gyakorolt hatásairól számolt be a telt házas közönség előtt.

Mozgásban a tudomány (Berkes István)

„Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a Testnevelési Egyetem eredményessége, teljesítménye és törekvése világszerte ismert, ennek köszönhető az is, hogy meghívtak engem erre a konferenciára – mondta érdeklődésünkre Berkes István, hozzátéve, hogy egy szíriai kolléga, valamint a konferenciát szervező professzor annak idején a TF-en tanult évekig.

A Malajziában megrendezett esemény középpontjában tehát a fizikai aktivitás állt. Világviszonylatban megállapítható, hogy ennek fontossága nem tudatosult kellőképpen az emberekben, pedig a mozgás számos népbetegség megelőzésében, vagy ha már kialakult, annak gyógyításában hatékony lehetőségnek tekinthető.

„A WHO statisztika kimutatása szerint a fizikai inaktivitás a negyedik helyen szerepel a halált kiváltó okok listáján – hangsúlyozta Berkes István. – A mozgásra nevelés és a mozgással való gyógyítás kapcsán magas szintű bizonyítékokról, eredményekről számoltak be a múlt heti konferencián, nem véletlen, hogy az ezzel kapcsolatos kutatásokat a biztosítók és a sportipar is teljes mellszélességgel támogatja. Hogy mást ne mondjak, van már a világon mozgással gyógyításra szakosodott klinika.”

Az egészségünk minden pénzt megér, elvégre a rendszeres mozgás, a sportolás nekünk, no meg az államnak is kifizetődő. Hiszen ha nem vagyunk betegek, gyógyszerre sem kell költeni.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!