Telt házas konferencia a gyógytestnevelésről
2017. november 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) és a Testnevelési Egyetem közös szervezésében Elkötelezettség és szakmai felelősségvállalás a szakmai fejlődésért címmel rendeztek konferenciát szombaton egyetemünk Hepp Ferenc termében. A telt házas esemény középpontjában a gyógytestnevelés, annak jelenlegi helyzete, illetve jövőbeni kilátása szerepelt.

Gyógytestnevelés konferencia 2017 (Csányi Tamás)

Dr Csányi Sándor (Magyar Diáksport Szövetség)

Ennek kapcsán Vezér Katával, az NPK testnevelés, gyógytestnevelés és sport tagozat gyógytestnevelési munkacsoportjának vezetőjével beszélgettünk.

„Egyedüli szakmai képviselői vagyunk a gyógytestnevelő társadalomnak, és felelősséget érzünk a gyógytestnevelők továbbképzéséért – mondta érdeklődésünkre Vezér Kata. – A szakma ambivalens állapotban van, mert egy korábbi döntés értelmében a gyógytestnevelő tanárok kiszorultak az iskolákból, jelenleg szakszolgálatban, szakszolgaként végzik munkájukat. Pedig a gyógytestnevelők valójában testnevelő tanárok, a Testnevelési Egyetem képzi őket.”

A közelmúltban országos felmérést végeztek a gyógytestnevelés helyzetéről mintegy ötezer iskola bevonásával, s ennek eredményeképpen 565 gyógytestnevelő „megrekedését” regisztrálták, akik nem tudják használni szaktudásukat a kötelező óraszámán belül, mert az iskola mint intézmény nem foglalkoztathatja őket. A gyógytestnevelők a vegyes struktúra visszaállítását tartják a gyermek szempontjából optimálisabbnak.

„A helyes megoldás szerintünk az – és ezzel Mocsai Lajos rektor úr is egyetért –, hogy a gyógytestnevelő eleve legyen ott, ahol szükség van a munkájára, tudására” – hangsúlyozta Vezér Kata.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!