Erkölcs, tudás, fejlődés – beszélgetés Rátgéber Lászlóval
2018. január 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sikeres évet zárt 2017-ben a magyar kosárlabdasport, hiszen mind a férfi-, mind a női válogatott nyolcaddöntőt játszott az Európa-bajnokságon, a hölgyek ráadásul csak egy ponttal maradtak alul Olaszországgal szemben. Ennek kapcsán, de nem csupán erről beszélgettünk Rátgéber Lászlóval, aki tapasztalatait, kivételes szaktudását a Testnevelési Egyetemen is megosztja, előadásokat tart egyetemünk kosárlabda edzőképzésén.

„Rendszeresen tartok órákat a TE-n, az első félévet befejezve megállapíthatom, hogy magas szintű oktatás zajlik – mondta érdeklődésünkre az 51 esztendős, kilencszeres magyar bajnok, kilencszeres Magyar Kupa-győztes, no meg Euroliga-aranyérmes mesteredző. – Fontosnak és értékesnek tartom, hogy az edzők innen kikerülve mesterfokozatot kapnak. Aki nálunk tanul, nem a nulláról kezdi tanulmányait, itt elsősorban arról van szó, hogy a honi szakemberek szélesítsék tudásukat, mert az egyik legnagyobb erény ebben a sportágban is a széleslátókörűség. Magyarországon szerencsés helyzetben van a sport, különösen a labdajátékok. Az infrastrukturális fejlesztés adva van, sikernek nevezhető a tömegesítés, a harmadik fontos pillér pedig a minőség javítása, ebben van nekünk kulcsszerepünk. Hogy a szakmai és erkölcsi normák rendben legyenek.”

Erkölcs tudás fejlődés - beszélgetés Rátgéber Lászlóval

Rátgéber László (Fotó: pecsma.hu)

Rátgéber László elmondta: ragyogó eredmény és lelket simogató élmény volt a férfi- és a női válogatott tavalyi Eb-szereplése, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sokkal inkább az utánpótlásra kell fókuszálnunk.

„A lányok fantasztikus eredményeket érnek el utánpótlásszinten, a fiúk viszont sajnos nem tudnak bejutni az A-divízióba. Ennek kapcsán hadd jegyezzem meg, hogy a támogatást és a szaktudást ügyesen felhasználva el kell érnünk, hogy a legtehetségesebb ifjaink ne menjenek el külföldre, életpályamodellt kínálva itthon kell tartanunk őket, és garantálni nekik a legmagasabb szintű képzést. És itt visszakanyarodhatunk az edzőképzéshez, elvégre a fiatalok életpályamodelljéhez jelentős mértékben járulhatnak hozzá az edzők, akiket igyekszünk a lehető legjobban motiválni.”

Napjaink magyar kosárlabdasportja kapcsán megkerülhetetlen téma Hanga Ádám, a spanyol Barcelonában brillírozó játékosunk, természetesen őt is szóba hoztunk beszélgetésünk alkalmával.

„Hat évvel ezelőtt, a férfiválogatott szövetségi kapitányaként személyesen látogattam meg Ádámot – mondta Rátbéger László. – Akkor még messze nem volt ennyire kiforrott kosaras, de láttam rajta, hogy az akar lenni. Nagyon! Már akkor válogathatott volna a zsíros szerződések között, de ő – helyesen – a fejlődést, a továbbképzést preferálta, és ennek most aratja le gyümölcsét. Ott van a legszűkebb európai elitben, jó nézni, ahogyan kosarazik, kivételesen jó védőjátékos, aztán hogy sikerül-e eljutnia az NBA-be, az sok mindentől függ, nem csupán rajta múlik. A legnagyobb kosárlabdázók ismérve nem csupán a kimagasló játéktudás, hanem az, hogy lehet velük beszélgetni, illetve, hogy érdemes őket meghallgatni. Nos, Hanga Ádám ilyen. A fiatalok és az idősebbek számára egyaránt példaértékű a pályafutása, illetve az általa képviselt értékek.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!