Sportmenedzsment konferencia: "Apám, mennyi a lé?"
2018. január 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A magyar sportmenedzsment képzés megteremtője, Dr. Nyerges Mihály emlékére rendezett konferenciát a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Testnevelési Egyetem. Az Eredményjelző: Magyar sport 2017 című eseményre kedden délután megtelt a Hepp Ferenc terem. Nem véletlenül mondta köszöntőjében Dr. Sterbenz Tamás rektorhelyettes, hogy ez az esemény mindig is jelentős érdeklődés mellett zajlott.

Nyerges Mihály, aki korábban remek atléta és tízpróbázó magyar bajnok is volt, 1999-ben került a TF Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék élére, 2001-ben az integrált Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánjává választották, ezt a tisztséget 2007-ig töltötte be. Hatvannégy éves korában, 2010. december 31-én hunyt el.

Az ő emléke előtt tiszteleg a rendezvény, amelyet immár nyolcadik alkalommal rendezett meg a Testnevelési Egyetem közösen a Magyar Sporttudományi Társasággal (MSTT) és amelyen számos ismert szakember tartott előadást. Az első ilyen tematikájú konferenciát 2011-ben még Nyerges Mihállyal közösen szervezték az érintettek, most azonban már részben az emlékezésen volt a fő hangsúly. Emlékezni, tisztelegni leginkább előremutató témaválasztásokkal és pezsgő szakmaisággal lehet. A kedd délutáni konferencia ezen elvárásoknak tökéletesen megfelelt.

Sportmenedzsment konferencia: "Apám mennyi a lé?" (Tóth Miklós)

Tóth Miklós, az MSTT elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott ez a konferencia mindig egy sikerrendezvény volt, sikeres tartalommal. Az elnök úr hozzátette: 

"Szeretném megköszönni az előadóknak, hogy vállalták a részvételt, így a magas színvonal ismét garantálva volt. Fontos megjegyeznem, hogy az MSTT gondozásában az előadások leirata immár harmadik alkalommal egy kötet formájában megjelenik. Mindez azért fontos, mert van módunk arra, hogy a sok szempontból turbulens sporttudományos világot írásos mementóban is megjelentessük. A konferencia döntően gazdasági megközelítésekkel foglalkozik, amely nem szakterületem. Esetleg egy család gazdasági életét tudnám elemezni, de ebben a vonatkozásban a feleségem nagyobb tudással rendelkezik. Azonban azt látom és átérzem, hogy fontos tény, mely szerint egy hagyományos rendezvényről van szó. Mindez azért fontos, mert egy szakterület számára lényeges, hogy hagyományokra tudjon támaszkodni. A tematikát figyelve pedig azt lehet látni, hogy a hazai sportgazdasági életben meglévő sokféle döntéshozatali és megközelítési mechanizmus még kiforratlan, így ez a terület egy rendkívül gazdag kutatási terület, ahol nagy lehetőségek állnak ez ezzel foglalkozók előtt."

Tóth Miklós felszólalásának végén megköszönte a szervezők, az előadók és a hallgatók jelenlétét. Dr. Sterbenz Tamás, aki a konferencia első részét vezette, ezt követően elmondta, hogy az esemény fő témája hagyományosan az előző év sportmenedzsment szemléletű értékelése, ezért is Eredményjelző: Magyar sport 2017 az esemény alcíme. A TE rektorhelyettese ezt követően felidézte, hogy az elmúlt öt esztendőben rendre átadták a Nyerges Mihály emlékérmet egy-egy olyan tudósnak, kutatónak, aki a sportmenedzsment tudományos vagy gyakorlati területén kiemelkedő eredményt ért el. Idén azonban - ahogy Sterbenz Tamás megfogalmazta – „picit szomorúan úgy döntöttünk, hogy nem adjuk ki ezt a díjat, de szeretnénk mindenkit arra ösztönözni, hogy a hagyományt folytassa."

A cél értelemszerűen az, hogy a következő években mindig legyen díjazott. Ezért is volt fontos a keddi konferencia és a Szőts Gábor szerkesztésében - a TE és az EMMI támogatásával - megjelenő tanulmánykötet, amelyet a konferencia első pontjában bemutattak. A kiadványt, a magyar sport 2017-es évének sportmenedzsment szemléletű elemzését az első Nyerges-díj tulajdonosa, Dr. Sárközy Tamás jogász professzor ismertette. „A Sportirányítás gazdasági kérdései - 2017” (Magyar Sporttudományi Füzetek XVI.) tanulmánykötete kapcsán Sárközy professzor értelemszerűen a saját olvasatát is beleszőtte a bemutatóba, amikor sportvezetői múltjából a legalapvetőbb kérdést felidézve rávilágított az anyagi szemlélet fontosságára.

Ez a kérdés úgy szólt, hogy "Apám, mennyi a lé?" Erre az alapvetően sportos - ám az élet más területeiről is ismert - megközelítésre válaszként finoman kifejtette, hogy napjainkban valóban "sok a lé." Hogy ennek milyen hatása van sportéletre, többek között erre ad választ a bemutatott tanulmánykötet, amelyről a jogász professzor elismerően beszélt.

Sportmenedzsment konferencia: "Apám mennyi a lé?" (Sterbenz Sárközy)

Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Sárközy Tamás  (Fotó: Szőts Gábor) 

A konferencián, amelynek második részét Dr. habil. Géczi Gábor, a TE sportmenedzsment tanszékének vezetője moderálta, előadást tartott: Sterbenz Tamás, Gulyás Erika, Csurilla Gergely és Juhász Gábor (Eredmények és dilemmák 2017); András Krisztina és Havran Zsolt (Aktuális kutatási eredmények a közép-kelet-európai hivatásos labdarúgásról); Perényi Szilvia (A sportegyesületek rejtett tartalékai); Géczi Gábor (Létesítményfejlesztés 2017), Gulyás Erika (A magyar állami sportfinanszírozás hatékonysága); Stocker Miklós (Hazai rendezésű, nemzetközi sportesemények hatásai); Kassay Lili (Mennyiben késztetnek helyszíni szurkolásra csapatsportjaink?), valamint Gősi Zsuzsanna és Nagy József a Sportvállalkozások gazdálkodási adatainak változása címmel.

Sportmenedzsment konferencia: "Apám mennyi a lé?" (Sterbenz Géczi)

A koszorúzás után: Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Géczi Gábor (Fotó: Szőts Gábor) 
Az Eredményjelző: Magyar sport 2017 című konferencia szünetében a résztvevők Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Géczi Gábor vezetésével koszorút helyeztek el Dr. Nyerges Mihály emléktáblájánál.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!