Budapest Európa Sportfővárosa 2019
2018. február 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Budapest Sportélete - Budapest Európa Sportfővárosa 2019. címmel rendeztek konferenciát 2018. február 27-én a Bálna Budapestben. Az esemény nevében is hordozza: a 2019-es év a magyar főváros sportélete szempontjából kiemelt esztendő lesz, hiszen elnyerte az Európa Sportfővárosa kitüntető címet. Az eseményen a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos is részt vett és előadást tartott.

Az Európa Sportfővárosa titulust 2001 óta minden évben egy Európában levő, 500 ezer főnél nagyobb város nyerheti el az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége az ACES döntése értelmében. A tanácskozás fő célja az volt, hogy bemutassa mit is jelent ez a különleges cím, illetve, hogy tájékoztatást nyújtson a 2018 és 2019. évi sportaktivitásokról, sporteseményekről, emellett a jövő évi Sportfőváros címmel kapcsolatban együttműködésre hívja az érintett sportszervezeteket, sportvezetőket.

Dr. Szalay- Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes köszöntőjében és előadásában elmondta:,,Ma, amikor a magyar sportélet meghatározó szereplői összefognak, érdemes összegeznünk azokat az eredményeket, amelyeket a budapesti sportélet az elmúlt évek munkája nyomán a magáénak tudhat. Az elmúlt évek fejlesztései mellett, mint például a Margitszigeti futókör felújítása, a kerékpárutak, a MOL Bubi rendszer bővítése, szabadtéri kondiparkok létesítése, nekünk az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a szabadidősport és a diáksport területén a neki kedvére való élményt és célt, legyen az akár a 3 éve útjára indított városi sportfesztivál, a Budapest Urban Games, vagy a diákoknak szervezett sporttáboraink. A mostani konferencián, amikor azt ünnepeljük, hogy Budapest Európa Sportfővárosa a 2019-es évben, akkor arra kell gondolnunk, hogy a ma útjára induló széles körű összefogás révén ennek a versenysorozatnak minden budapesti csak nyertese lehet!"

Budapest Európa sportfővárosa

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Budapest sportélete - kormányzati szerepvállalás címmel tartott előadást, melyben bemutatta a hazai sportirányítás rendszerét átfogó képet adott a támogatási rendszerről, kitért a hazai sportlétesítmény helyzetre, illetve igazodva a konferencia céljához, kiemelt hangsúlyt fektetett beszámolójában a hazai rendezésű kiemelt nemzetközi sporteseményekre, a sportdiplomácia szerepére, Budapest sportéletére, valamint a szabadidősport fontosságára. Nyomatékosította a sportdiplomácia nélkülözhetetlen szerepét, mely elengedhetetlen a sportesemények rendezési jogának megszerzéséhez, az országok közti kapcsolatok erősítéséhez, valamint prioritásként kezeli a szabadidősport fontosságát és a fővárosunk által kínált sportolási lehetőségeket.

Dr. Fürjes Balázs egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos előadásában beszámolt a fővárosi sportfejlesztésekről, nagyobb sporteseményekről. A konferencián Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője mondta:a "Használjuk ki a Budapest, Európa sportfővárosa" lehetőséget, hogy mindannyian profitáljunk belőle, mind a város, a lakosság, a sportszakma és a turizmus is. Vitathatatlan, hogy ez az elnyert cím - egy valódi brandépítő lehetőség, hiszen ez az év, ennek eseményei jelentősen hozzájárulnak Budapest nemzetközi márkájának építéséhez,a desztináció pozicionálásához, csak úgy, mint a napokban elnyert 8.helyünk, amit Budapest a European Best Destinations versenyben tudhat magáénak… A kereskedelmi szálláshelyi adatok szerint Budapesten a 2017. évben a vendégszám megközelítette a 4,3 milliót, a vendégéjszakák száma pedig átlépte a 10 milliós lélektani határt. Mindebben döntő szerepet játszott a FINA Vizes VB, a Forma 1, a Red Bull Air Race - néhány attrakciót kiemelve - melynek köszönhetően számottevően megnövekedett a külföldi érdeklődés hazánk és Budapest iránt."

Danada Judit, Budapest Főváros Önkormányzata Sport Osztályának vezetője, előadásában elmondta, hogy a Sport Osztály által készített 2017-es budapesti helyzetelemzés során, 456 sportlétesítmény, 686 sportegyesület, 577 sportvállalat, és 299 állandó sportesemény került azonosításra, pontos helyszínnel és űzhető sportágakkal együtt. E hiánypótló adatgyűjtés, a 2019. évi Európa Sportfőváros koncepció alapját képzi, valamint a Budapest Sport Applikáció tartalmát is erősíti.2019-es évben fő irányvonalat adó Sportkoncepció, többek között kitér egy új, kerületeket érintő sportaktivitási programra, valamint kihangsúlyozza a meglévő sporteseményekre való támaszkodás fontosságát is.

A budapesti sportkonferencián Gian Francesco Lupatelli az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségének (ACES) elnöke adta át a sportfővárosi tisztséget Budapestnek.

Neves sportvezetők tartottak előadásokat a rendezvényen: Bacsa Péter a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, dr. Kemény Dénes a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, dr. Kamuti Jenő a Budapesti Sportszervezetek Uniója, valamint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke számolt be idei és jövő évi tereikről, rendezvényeikről, tevékenységükről.

A konferencián egy együttműködést szimbolizáló közös sajtófalat is aláírtak azoknak a szervezeteknek a képviselői, akik vállalták, hogy az Európa Sportfővárosa 2019. rendezvény sorozatának sikeres megvalósításában részt vesznek.

Budapest Európa Sportfőváros logót írták alá:

 • Dr. Szalay- Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes
 • Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár
 • Dr. Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos
 • Gian Francesco Lupatelli az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségének elnöke (ACES)

Szervezetük logója mellett írtak alá:

 • Budapest Sportiroda részéről - Kocsis Árpád ügyvezető-versenyigazgató
 • Budapesti Sportszövetségek Uniója képviseletében - Dr. Kamuti Jenő elnök
 • Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. nevében - Molnár Zoltán ügyvezető
 • Budapesti Szabadidősport Szövetség részéről - Farkas Ferenc elnök
 • Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében - Bán Teodóra ügyvezető
 • Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetsége nevében - Szabó László elnök
 • EMG2019 - Maccabirészéről - Stern Péter ügyvezető
 • Magyar Asztalitenisz Szövetség képviseletében - Nátrán Roland elnök
 • Magyar Birkózó Szövetség nevében - Bacsa Péter ügyvezető alelnök
 • Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség képviseletében - Dr. Kiss Ádám elnök
 • Magyar Jégkorong Szövetség részéről - Such György elnök
 • Magyar Kézilabda Szövetség nevében- Novák András főtitkár
 • Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében - Dr. Vági Márton főtitkár
 • Magyar Öttusa Szövetség nevében - Bretz Gyula elnök
 • Magyar Röplabda Szövetség részéről - dr. Kovács Ferenc elnök
 • Magyar Sportújságírók Szövetsége képviseletében - dr. Csisztu Zsuzsa alelnök
 • Magyar Úszó Szövetség nevében - dr. Wladár Sándor elnök
 • Magyar Vízilabda Szövetség részéről - dr. Kemény Dénes elnök
 • Magyar Vívó Szövetség képviseletében - Csampa Zsolt elnök
 • Testnevelési Egyetem nevében – Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor

Forrás: OTS

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!