Izgalmas előadások a SportTudás Egyetemén
2011. május 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 25-én ismét videokonferenciát tartottak a hazai felsőoktatási intézmények sporttudományi szakemberei.

Ezúttal a nemzetközi és hazai legjobb gyakorlatokat vették górcső alá a csapat és egyéni sportágakban. A konferencia nyolc helyszínen zajlott, a Pécsi Tudományegyetem Emberi Erőforrás Karán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában, az ELTE PPK kari tanácstermében, az Eszterházy Károly Főiskola TTK Kari tárgyalójában, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelés és Sporttudományi Intézetében, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában, valamint karunk tanácstermében.

Az előadások színvonala most is igen magas volt, ami az előadók névsorát tekintve egyáltalán nem meglepő. A kézilabda lokális legjobb gyakorlatairól Skaliczki Lászlótól, a kézilabda bajnoki második PICK Szeged vezetőedzőjétől hallhattunk. Őt Cserepes Béla, a Magyar Kézilabda Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke követte, aki a bíráskodás fejlődéséről, a hazai játékvezetők és a külföldiek munkájának összehasonlításáról adott egy átfogó képet.

Megtörve a kézilabdások és a férfiak előadásainak sorát, Regőczy Krisztina tartott előadást a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnek a ’90-es évek óta tartó folyamatos sportágfejlesztéséről. Érdekes volt az olimpiai második helyezett, világbajnok egykori sportolónőt arról hallgatni, hogy a korcsolya és a többi sportág egyik fontos kérdése,  hogy bajnokait megtartsa a sportnak. Krisztina hangsúlyozta, hogy ez kell, hogy legyen a fő cél.

Ha nem is ismerte ennek előtte olimpikon társa gondolatmenetét, ezt követve beszélt Dr. Kovács Antal a dzsúdóról mint komplex nevelési eszközről a következő előadásban. A barcelonai olimpia bajnokának legfőbb mondanivalója az volt, hogy a dzsúdó a test mellett a szellemet is erősíti, edzi. Olyan tartást ad a fiataloknak, mely a kereskedelmi média ontotta szellemi veszélyekkel szemben ellenállóvá teheti őket. Paks városának dzsúdóéletét mutatta be pozitív mintaként.

Csátaljay Gábor, a FALCO Kosárlabda  Club pályaedzője, illetve az UNIVERSIADE kosárlabdacsapat edzője „A sportteljesítmény elemzése a kosárlabdázásban és csapatsportágakban” tartott igen színvonalas előadást. Utolsóként Dr. Balogh László, a szegedi Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője a játékosok sportegyesületükhöz kapcsolódó attitűdjeiről beszélt.

A konferenciát a végig moderátorként és örökös kérdésfeltevőként is működő Györfi János, a Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadója zárta karunk tanácsterméből.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!