Aerobik az Universiade-n
2011. október 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Néhány adat, információ az Universiade-ról ízelítőül: 24 sportág, 152 résztvevő ország, kb. 11.000 versenyző, 20.000 önkéntes a helyszínen, 1.200.000 önkéntes az előkészületekben, modern új építésű versenyhelyszínek, fantasztikus, minden részletre kiterjedő szervezés, minden igényt kielégítő szállás, ellátás, szolgáltatás, transzport. Időpont: 2011. augusztus 8-23. Az aerobik verseny időpontja: 2011. augusztus 18-22.

Universiade 2011, aerobik beszámoló

Résztvevő országok (19): Brazília, Kína, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Indonézia, Irán, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Mexikó, Mongólia, Dél-Afrika, Románia, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna, Vietnám.

A hazai delegáció tagjai:

  • Szénási Orsolya bíró
  • Szirtes-Sipos Mónika bíró
  • Hosnyánszki Anita versenyző
  • Kőrösi Kitti versenyző
  • Osztafin Anna versenyző
  • Réfi Eszter versenyző
  • Szilvás Angéla versenyző
  • Tyeklár Ramón versenyző
  • Katus Tamás delegációvezető
Versenyzőink, sportáganként:
  • Aerobic Dance csoport (1. kép):
    • Hosnyánszki Anita
    • Kőrösi Kitti
    • Osztafin Anna
    • Réfi Eszter
    • Szilvás Angéla
  • Sportaerobik vegyes páros (2. kép):
    • Szilvás Angéla
    • Tyeklár Ramón
  • Sportaerobik trió (3. kép):
    • Osztafin Anna
    • Szilvás Angéla
    • Tyeklár Ramón
Universiade 2011, aerobik beszámoló - Aerobic Dance csoportUniversiade 2011, aerobik beszámoló - Sportaerobik vegyes párosUniversiade 2011, aerobik beszámoló - Sportaerobik trió

A versenyzők egyesületei: Forma Fitt SE, PTE-PEAC, TFSE, ÓWDSE

Eredmények (elődöntő):

  • Aerobic Dance csoport: 9. hely (16,894)
  • Sportaerobik vegyes páros: 13. hely (8,25)
  • Sportaerobik trió: 10. hely (18,439)
Az aerobik sportág, történetében először lehetett része az olimpia utáni második legnagyobb sporteseménynek.

Az orientáció alkalmával megismerhettük azt a kínai urat, aki kezdeményezése révén került a 24 sportág közé az aerobik. Azt hiszem, nem tudom érzékeltetni, hogy mekkora tapsot kapott.

Kicsit furcsa volt, de a bírókat az egész verseny alatt hermetikusan próbálták elzárni a versenyzőktől, még belépési jogosultságuk sem volt a falu területére, ahol egyébként minden szükséges elérhető volt, hatalmas étkező, végtelen kínálattal (ingyen McDonald’s) 24 órás nyitva tartással, gym, uszoda, bolt, ajándékbolt, fodrász, mosoda és az adminisztratív helyszínek. Nekünk, magyaroknak is volt egy saját irodánk, ahol a sportágak képviselői esténként találkoztak az eredmények ismertetése és egyéb megbeszélés céljából.

Kiérkezésünkkor sportruházattal láttak el a rendezők támogatásával, valamint a helyi kommunikációhoz kaptunk egy mobiltelefont. A falun belül elektromos autók szállították a versenyzőket, a falun kívül menetrendszerinti buszok, és a tömegközlekedés bármely formája volt kártyánkkal elérhető.

Megdöbbentő volt, hogy Hong Kongba érkezésünk pillanatától folyamatosan elkülönítve kezeltek minket a határon, az autópályán, ahol kellett, ott méterenként végig álltak a folyamatosan mosolygó önkéntesek, jellegzetes zöld-fehér egyenruhájukban.

Ottlétünk alatt a nagy távolság miatt szinte egész nap foglalkoztatva voltunk, egyszer tudtunk egy késő délutántól estig ellátogatni Hong Kongba, ami turistaként a folyamatos ellenőrzések miatt 3 órát vett igény be csak odafelé. Furcsa volt érezni a kínai hatalom folyamatos jelenlétét, mindenhol rendőrök, katonák, és sokszor vettek fel kamerával is indokolatlanul, persze nekünk nem lehetett „visszakamerázni”.

Versenyünk egy új építésű csarnokban került megrendezésre, ahova kb. 3-4000 ember férhetett be és szinte mindig telt ház volt. A helyi szervezők érdekesen kezelték a problémákat, íme egy példa: a nézőtéren vita támadt két középkorú hölgy között, ami tettlegességig fajult. Amikor a rendezők észrevették mi történik, egy vörös bársonnyal a kezükben elbarikádozták az eseményeket, és pár perc múlva az addig hevesen vitatkozó hölgy teljes nyugalomban a többiek között ülve nézte végig a körülötte emelt függöny eltávolítását... Ki tudja mi történhetett a lepel mögött.

Az edzés és verseny az új talajon (nyír színű, fekete vonalakkal) zajlott, négy bemelegítő, egy pódium. A rekkenő hőség és magas páratartalom ellenszereként kezdetben 19 fokra hűtötték a termeket, jó érzés volt belépni, de a sportteljesítményt ez nem segítette elő.

Versenyzőink kiváló edzettségi állapotban, kisebb nagyobb sérülésekkel érkeztek a helyszínre, kivéve Ramónt, aki a kiutazás előtti két hétben át se tudott öltözni edzésre egy makacs csípőízületi gyulladás miatt. Az első edzés nagyon rosszul sikerült, vélhetően az átállás okozta nehézségek és a rutintalan időbeosztás miatt. Későbbiekben ezek már nem okoztak gondot. A versenyen mindhárom egységünk élete legjobb teljesítményét hozva végzett az adott helyen, AD csoportban egy L-ülőtartás esés, párosban free álló esés, el nem fogadott A-frame, trióban tuck jump+kötést nem fogadtak el.

Csoportunk 9. helyezést ért el, tizedekkel éppen lemaradva a döntőről az ukránok mögött. Ebben a versenyszámban sportaerobikos, illetve volt sportaerobikos versenyzők indultak minden egységben. Párosunk 13. helyezést ért el századokkal lemaradva az előttük végzett, de még döntős Vietnam párosa mögött, triónk 10. helyen végzett a spanyolok mögött.

Mindhárom esetben nagyon közel álltunk az általunk kitűzött cél, a döntős helyezés eléréséhez. A versenyzők kiválóan teljesítettek, ezúton szeretnék nekik gratulálni és megköszönni a kiutazott bírók munkáját.

Universiade 2011, aerobik beszámoló

Összegezve: a vb-ről ismert, színvonalas nemzetközi versenyzők mutatták be gyakorlataikat minden versenyszámban (aerobic step-ben is!). Az új versenyszámokban rejlő bizonytalanság sok nemzet számára óriási bukás volt, pl.: olasz AD, AS, román AS, akik a döntőben már el sem indultak.

A nemzetek közötti versenyt Kína és Románia nyerte holtversenyben Oroszország előtt. Sportdiplomáciai szempontból fontos kiemelnem, hogy 6 ország volt, aki nagy létszámban, 20-40 fővel jött. és ez a teljesítményén is meglátszott (Oroszország, Kína, Korea, Japán, Olaszország, Mongólia).

Utolsó nap került megrendezésre a gála, melyen AD csoportunk és vegyes párosunk is fellépett.

A következő Universiade az oroszországi Kazan-ban lesz 2013-ban, ahol az oroszok állítása szerint biztos lesz aerobik, majd 2015-ben Korea fog otthont adni a világversenynek.

Katus Tamás

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!