Dr. Sós Csaba: Fontos a gyakorlati tapasztalat!
2014. november 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Dr. Sós Csaba 2008 óta vezeti a Testnevelési Egyetem Úszás, Vízi-és Küzdősportok tanszéket, 2013 óta pedig a TFSE elnöki pozícióját is betölti. 1987 óta tart órákat a TF-en, a nappali és a levelező tanári és edzői szakon. Emellett hazai és nemzetközi konferenciákon tart előadásokat.

Érdeklődésünkre a következőképpen emlékezett vissza a kezdetekre.

"Egész életemet "sportos" közegben töltöttem el. 17 évig versenyszerűen úsztam, összesen 3 olimpián vettem részt, eredményeim közül legbüszkébb talán az 1977-ben nyert EB bronzérmemre vagyok. Sportolói pályafutásom befejeztével is az uszodák világában maradtam, hiszen 1982-ben edző lettem. Tanítványaimmal szép sikereket értem él világversenyeken, éppen ezért nagyon jólesett, és nagyon fontos visszaigazolás volt számomra a szakma részéről, amikor 1996-ban mesteredző lettem. A sportolás és az edzősködés mellett a tanulás kapott kiemelt szerepet életemben. A PhD fokozatot a TF-en szereztem meg, 2004-ben."

Dr. Sós Csaba évtizedek óta a Magyar Úszó Szövetség elnökségének tagja, 2009-től a paraúszók szövetségi kapitánya, 1985 óta az FTC vezetőedzője. Évek óta az MTV úszás szakkommentátora.

"Nagyon fontosnak tényezőnek tartom, hogy aki sporttudománnyal foglalkozik, annak legyen valamilyen gyakorlati tapasztalata is. A legfontosabb, hogy az elméletet át tudjuk vinni a gyakorlatba úgy, hogy annak kimutatható haszna is legyen. Azt gondolom, hogy ezt a szakmát így van értelme csinálni. Amiből én doktoráltam, az szerintem hasznosítható téma, és a mai napig hasznát veszem egykori kutatásaimnak.

A PhD értekezésem témája "Táplálék kiegészítők hatása a túlterhelt úszókon" volt. Ez a terület volt az, ami kiemelten érdekelt. Úgy érzem, hogy végül nagyon jól át is tudtam vinni elméleti tudásomat a gyakorlatba. Tapasztalatból mondhatom, a kutatói pályán az lehet igazán sikeres, aki élsportolói alázattal végzi kutatásait. Véleményem szerint annak, aki a sporttudomány területén kutat, illetve dolgozik, elsődlegs célja az kell legyen, hogy az edzőket, sportolókat és összességében a sport társadalmát segítse, kiszolgálja olyan kutatásokkal, amelyekre igazán igény van.  Olyan tudósokra van szükség, akik alázattal tudomásul veszik, hogy ők is a gépezet részei, és munkájukkal a magyar sport szolgálatába tudnak állni. Magyarországon több olyan kutatót is ismerek, akik ezeknek a követelményeknek eleget tesznek, munkájuk világszínvonalú, és ezáltal a nagyon sokat tudnak hozzátenni ahhoz, hogy a magyar sport sikeres legyen."

A TF önállóságával kapcsolatos véleménye felől is érdeklődtünk. Dr. Sós Csaba a következőképpen vélekedett:

"A sporttudomány világa egy nagyon sajátos terület. Ezért tartom nagyon pozitív előrelépésnek, hogy a TF újra önálló lett. Bízom benne, hogy a testkultúrális területen is változások lesznek a jövőben. Ezalatt azt értem, hogy jelenleg a sport és a testkultúra az a terület, ahol nincs világosan meghatározva, hogy milyen munkakör ellátáshoz milyen minimális végzettség szükséges, kinek kell/lehet ezt ellenőriznie, mivel lehetne bizonyos helyzeteket szankcionálni. Magyarország mindig is sportnemzetnek számított, az olimpiákon mindig kiemelkedően szerepeltünk.

Érdemes említést tenni arról, hogy majdnem minden magyar olimpiai bajnok edzője a TF-en szerzett edzői képesítést. Az intézmény jövőre lesz 90 éves, azonban mára már kinőtte magát. Szükség van egy karizmatikus vezetőre, aki a szükséges változtatásokat véghez tudja vinni a jövőben. Bízom benne, hogy az önállóság lehetőséget teremt arra, hogy az új vezető meg tudja valósítani mindazt, amire a sportszakma minden résztvevőjének igénye és szüksége van.

Véleményem szerint, ha ez megvalósul, a magyar sport az elkövetkezendő évtizedekben is hasonlóan sikeres lesz, mint amilyen a múltban volt."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!