EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam
2012. február 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Elsőként Magyarországon indult EHF-mesteredző képzés és liszenszadó-tanfolyam

2012. február 6-án a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében Magyarországon is elindult az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) mesteredző-képzése, egyben liszenszadó-tanfolyama, a legmagasabb szintű oktatás kézilabda-szakedzők részére. Európában elsőként Magyarországon vehetnek részt a trénerek olyan képzésben, amely nem csak mesteredzői diplomát, hanem a kontinensen mindenhol érvényes működési liszenszet is ad a hallgatók részére.

A Magyar Sportok Házában rendezett ünnepélyes megnyitóval, valamint az első tanítási nappal kezdetét vette a nemzetközi szinten is legmagasabban jegyzett kézilabdaedző-oktatás, az Európai Kézilabda Szövetség mesteredző-képzése, amely Magyarországon a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontjának szervezésében valósul meg. A megnyitón részt vett Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Mocsai Lajos, a magyar férfi-, Karl Erik Bøhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, dr. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának dékánja, dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja, Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője, valamint az induló EHF mesteredző-oktatás valamennyi hallgatója.

A képzés elindulásával immár a magyar kézilabdázás is csatlakozott a legmagasabb szintű kézilabdaedző-oktatáshoz. Az EHF mesteredző-képzését elvégzett szakemberek a világon bárhol vállalhatnak munkát.

- Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarország kézilabdás hagyományaihoz és eredményességéhez illően a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében immár hazánkban is elindult a legmagasabb szintű edzőképzés - hangsúlyozta az EHF-mesteredző képzés megnyitóján Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. - A kézilabdázás azon kevés labdajátékok egyike, amelyben a magyar szakemberek külföldön, a világ élmezőnyéhez tartozó csapatoknál is keresettek. Ha a jelenlegi hét magyar EHF-mesteredzőhöz a most induló képzés 26 hallgatója is csatlakozik, akkor az európai elitbe tartozó férfiválogatottunk, az európai kupákban jól szereplő klubcsapataink mellett remélhetőleg edzőink is bizonyíthatják: bárhol megállják a helyüket.

Marczinka Zoltán, a képzés magyarországi tanulmányi vezetője köszönetét fejezte ki az oktatást felkaroló Magyar Kézilabda Szövetségnek, valamint a Semmelweis Tudományegyetemnek. - Mindig is egyetemi szintű képzésben gondolkodtunk, éppen ezért élve a lehetőséggel, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség saját szervezésben indíthatjuk el a képzést, természetesen erősen támaszkodunk az egyetemi háttérre.

Dr. Wolfgang Pollany, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) Módszertani Bizottságának képzésekért felelős tagja az EHF mesteredző-programjáról elmondta, hogy a magyarországi képzés történelmi pillanat a kézilabdázásban, hiszen először indul olyan oktatás bármelyik EHF-tagországban, amely EHF-mesteredzői diplomát, valamint működési liszenszet egyaránt ad a végzett hallgatóknak. A működési liszensz két évre érvényes, majd újabb két-két évvel meghosszabbítható továbbképzések révén.

A megnyitó-ünnepség lezárásaként Vetési Iván és dr. Tóth Miklós aláírták a Magyar Kézilabda Szövetség és a Semmelweis Tudományegyetem közötti keretszerződést a képzés alatti együttműködésről. A megállapodás kapcsán dr. Tóth Miklós elmondta, hogy a keretszerződés voltaképpen olyan, mint egy eljegyzés, és reményét fejezte ki, hogy a felek közösen olyan tartalommal fogják feltölteni, hogy az edzőképzés révén boldog és eredményes lesz az MKSZ és az egyetem „házassága”.

Az induló magyarországi EHF-mesteredző-képzés hallgatói: Bakó Botond, Danyi Gábor, Farkas Attila, Gódor Mihály, Golovin Vladimir, Gulyás István, Györfi János, Imre Vilmos, Juhász István, Konkoly Csaba, Kun Attila, Marczinka Zoltán, Mátéfi Eszter, Mihály Attila, Molnár András, Nagy Károly, Neukum Tamás, dr. Ökrös Csaba, Papp György, Rapatyi Tamás, Róth Kálmán, Szabó Edina, Szabó Lászlóné, Sótonyi László, Varga József, dr. Woth Péter.

További információ:

Marczinka Zoltán sportigazgató Magyar Kézilabda Szövetség Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: (1) 460-6820

Az EHF-mesteredző képzés háttere

1999-ben az Európai kézilabda Szövetség (EHF) az edzőképzés fejlesztése és egységesítése, valamint új képzési struktúra és az ehhez kapcsolódó licenc-szisztéma érdekében módszertani bizottságot hozott létre. A nyolc alapító ország – köztük Magyarország – részvételével megalakult RINCK Konvenció kialakította az ötszintes edzőképzési struktúrát, mely általános alapelvek betartása mellett biztosítja, a tagállamok közötti átjárhatóságot és az egységes oktatási tematikát.

2010-ben az EHF az eddigi ötszintes edzőképzési struktúráját az EU által elfogadott, négyszintes képzésre alakította át (Nemzeti I, II, III, EHF Mesteredző). A piramis felépítésű rendszer legfelső szintje, csúcsa az EHF mesteredző-képzés, amely a kézilabda szakedzői képesítéssel és jelentős gyakorlattal rendelkező edzők részére biztosít továbbképzési lehetőséget.

2010-re a RINCK Konvencióban résztvevő országok száma 20-ra bővült, és a szám folyamatosan emelkedik. Az európai munkaügyi előírásokat követve az EHF, tervei szerint 2012-től bevezeti az egységes európai licenc-rendszert. Ennek életbe lépése után az EHF által szervezett mérkőzéseken (felnőtt és utánpótlás Eb-selejtezők és Európa-bajnokságok, európai kupamérkőzések, stb.) csak EHF mesteredző-képesítéssel végezhetnek edzői munkát.

Ahhoz, hogy a magyarországi szakemberek meg tudjanak felelni az EHF követelményeinek, valamint biztosított legyen a szakedzők posztgraduális továbbképzési lehetősége, a Magyar Kézilabda Szövetség is elindította a legmagasabb szintű európai edzőképzést.

Magyarország 2001 óta hét EHF Mesteredzővel (Hajdu János, Kovács László, Kovács Péter, Mocsai Lajos, Németh András, Skaliczki László, Zsiga Gyula) rendelkezik, a 2012 elején indult képzés végén azonban szinte a magyar edzői kar teljes elitje megszerezheti a legmagasabb fokozatot.

A hallgatók a képzés során az általános sporttudományi tantárgyak mellett kézilabda-specifikus tudományok körében is magas óraszámban kapnak elméleti és gyakorlati képzést. Az oktatást az EHF előírásai szerinti, tudományos fokozattal rendelkező, kiemelkedő tudású hazai és nemzetközi szaktekintélyek (a Semmelweis Tudományegyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karának felkért tanárai, magyar EHF Kézilabda Mesteredzők, illetve EHF által delegált előadók) végzik. A hallgatók az évközi számonkéréseket követően szakmai nyelvvizsgát tesznek, szakdolgozatot nyújtanak be, majd a záróvizsga keretében megvédik diploma-dolgozatukat, illetve számot adnak a képzés ideje alatt szerzett tudásukról. Sikeres vizsga esetén az MKSZ felterjeszti a hallgatót az Európai Kézilabda Mesteredzői címre, melyről a bizonyítványt az EHF állítja ki.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!