Megújították az Olimpikon Életút Program szerződéseit
2013. június 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június 26-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán hazánk 30 felsőoktatási intézményének vezetője, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt aláírta az Olimpikon Életút Program szerződéseit.

Megújították az Olimpikon Életút Program szerződéseit

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a MOB közös rendezvényén a 31 aláíró fél képviselőin kívül jelen volt számos olimpikon, sportvezető, valamint a média képviselői is.

Dr. Mezey Barna, az MRK elnöke, egyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta, hogy a sport és a felsőoktatás közös értékeket képvisel, hiszen mind a kettő össztársadalmi jelentőségű feladatokat lát el. Rektor úr kiemelte, hogy ma a magyar felsőoktatásban nagyjából 350.000 hallgató tanul, vagyis szinte nincs olyan család hazánkban, amely ne lenne érintve általa. Véleménye szerint ugyanez igaz a sportra is.

Rektor úr után Borkai Zsolt köszöntője következett, aki továbbvitte a sport és a felsőoktatás fontosságáról szóló gondolatmenetet. Megköszönte a felsőoktatási intézményeknek a Program működtetésében nyújtott segítségüket, és néhány statisztikai adattal is szolgált. Míg a Program kezdetén, 2002-ben a 332 olimpiai kerettagból 43-an részesültek felsőfokú oktatásban, addig a legutóbbi tanévben 408 sportoló szerepelt a Programban. Ismertette, hogy a most lejáró szerződések újbóli aláírásával újabb négy évre biztosítják az élsportolóknak azokat a kedvezményeket, amelyek megkönnyítik a tanulás beleillesztését a szigorú élsportolói napirendbe.

Borkai elnök úr után Dr. Tóth Miklós, a MOB alelnöke, a TF tanszékvezetője mondott néhány gondolatot, köztük azt, hogy az olimpikonokra "jószolgálati nagykövetekként" kell tekintenünk, hiszen sikereik által örömöt, büszkeséget szereznek a magyar emberek számára.

Dr. Tóth Miklóst Dr. Kiss Ádám követte a megszólalók sorában. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke szövetsége támogatásáról biztosította a jelenlévőket, és gratulált a MOB-nak és a MRK-nak a sikeresen futó Programhoz.

A beszédek után a hangulat emelése végett a Szegedi Rézfúvós Kvartett előadása következett, ezután pedig Borkai elnök úr és a felsőoktatási intézmények képviselői ellátták kézjegyükkel a szerződéseket. Egyetemünket Dr. Berkes István, Karunk tudományos dékánhelyettese képviselte az aláíráson.

Dr. Istvánfi Csaba, az Olimpikon Életút Program megálmodója és kidolgozója pedig minden aláírónak egy-egy Magyarok az Olimpiai Játékokon 1896-2012 című könyvet adott ajándékba.

Az aláírás után a sportolóké volt a főszerep. Először Barcelona dzsúdóbajnoka, Kovács Antal dicsérte a Programot, felidézve, hogy milyen is volt a kezdetekben a részesének lenni. Mint mondta, ő még fehér hollónak számított, amikor elkezdte a Programot, míg a londoni delegáció majdnem minden sportolója továbbtanul. Hangsúlyozta, hogy ez a hosszú távú siker záloga.

Antal után egy másik Kovács, Sydney úszóbajnoka, Ágnes szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, ő nem részesült a Programból, mert 1999-ben szerzett érettségije után az USA-ban végezte felsőfokú tanulmányait. Kiemelte, hogy neki mindig is fontos volt, hogy az élsport mellett a tanulásra is szánjon időt, és szívből örül, hogy 2002-től az Olimpikon Életút Programnak köszönhetően ez minden magyar olimpikon számára biztosított lehetőség.

Végezetül Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónk szólalt fel. Ő jelenleg is a Program részese, hiszen a TF-en a Doktori Iskola képzésében tanul. Ő azt emelte ki, hogy nagyon jól esik neki, hogy a MOB ezzel a Programmal emberként tekint rájuk, sportolókra, nem pedig termékként. Ezzel arra utalt, hogy az élsportoló sokszor mint termék jelenik meg, a MOB viszont ügyel arra, hogy a fizikális képzésen kívül mentálisan is fejlődjenek olimpikonjai. István sokadikként köszönte meg Dr. Istvánfi Csabának és Vadja Krisztinának a Programban való áldozatos munkáját.

Az ünnepi programot állófogadás zárta.

[nggallery id=185]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kárpáti Balázs, sportmenu.net

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!