Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá
2013. október 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Tempus Közalapítvány szervezésében két napos műhelymunkával és egy magyar pavilonnal mutatkozott be a magyar felsőoktatás a jakartai Európai Felsőoktatási Vásáron, melyet 2013. október 12-én és 13-án rendeztek Indonézia fővárosában. A rendezvényen tizenhat magyar felsőoktatási intézmény vett részt. A felsőoktatási vásárra kilátogatott Bus Szilveszter, Magyarország indonéziai nagykövete is. A Tempus Közalapítvány célja az volt, hogy minél több külföldi hallgatót vonzzon a magyar felsőoktatási intézményekbe azáltal, hogy fórumot teremtett az indonéz-magyar intézmények együttműködésének.

Indonéz-magyar felsőoktatási együttműködést írtak alá

A több mint 230 milliós népességet számláló Indonézia fővárosában, Jakartában október 12-én és 13-án rendezték azt az Európai Felsőoktatási Vásárt, amelyen a magyar felsőoktatás is képviseltette magát. Jakartában 119 standon mutatkoztak be az európai felsőoktatás képviselői. A legnagyobb számban megjelent német, angol, holland és francia egyetemek mellett 16 magyar felsőoktatási intézménnyel találkozhattak a látogatók. A magyar kiállítókat személyesen kereste fel és üdvözölte Bus Szilveszter Magyarország indonéziai nagykövete a két nap alatt több mint 11 000 érdeklődő részvételével lezajlott kiállítás helyszínén.

„Az indonéziai Európai Felsőoktatási Vásáron (EHEF) való részvétel és az ezt megelőző két napos Indonéz–Magyar Felsőoktatási Fórum célja az volt, hogy minél több hallgatót vonzzon a magyar egyetemekre és főiskolákra, valamint lehetőséget biztosítson a felsőoktatási intézmények közötti még szorosabb együttműködések kialakítására.” – mondta el Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány pr koordinátora.

Az október 10–11-én lezajlott indonéz–magyar fórumon olyan témákat érintett a mintegy 60 indonéz és magyar résztvevő, mint a mobilitási és együttműködési lehetőségek, a jó gyakorlatok és a közös képzések lehetőségei.

Az Indonéz-Magyar Felsőoktatási Fórumot követően együttműködési megállapodást írt alá az Institut Teknology Nasional, Bandung rektora, Dr. Ir. Imam Aschuri. A Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora által aláírt megállapodást Dr. Szabó István dékántól vette át bandungi egyetem rektora október 12-én, az EHEF-nek is otthont adó jakartai Grand Sahid Jaya Hotelben.

Gödöllő testvérvárosában, Bogorban működő Bogor Agricultural University-vel egy szándéknyilatkozatot is véglegesített a Szent István Egyetem a fórum ideje alatt. Mindkét dokumentum hallgatói és oktatói mobilitási, valamint közös publikációkban és közös kutatásokban való együttműködésekről szól.

„A hallgatók, a tanárok és a két intézményben dolgozó munkatársak cseréjéről szóló együttműködésről tárgyalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Jakarta Institute of Arts – melynek színház, tánc, zene, film és televízió fakultása van.” – nyilatkozta Winkler Erika, a DocNomads dokumentumfilm-rendezői Erasmus Mundus mesterprogram menedzsere. A küldöttséget – az angol nyelvű képzés iránt érdeklődő hallgatóknak szóló előadás után – Dr. Wagiono Sunarato rektor és Dr. Iwan Gunawan, az indonéz képzés vezetője fogadta Jakartában.

A Semmelweis Egyetem delegációja – Dr. Pop Marcel, az egyetem nemzetközi igazgatója, valamint  Dr. Kozsla Tibor, a TF nemzetközi igazgatója - találkozott és megbeszélést folytatott a University of Indonesia Orvostudományi Kar vezetőségével. A megbeszélés, mely jellegét tekintve tájékozódó, bemutatkozó volt, olyan témákat érintett, mint az indonéz egyetem orvosképzés tantervének struktúrája, felépítése, a rezidensképzés, a sportorvoslás és a sportmenedzsment. Az SE delegáció a fórumon megjelent bandungi Padjadjaran Egyetem képviselőivel a már több mint két évtizede fennálló együttműködés bővítési lehetőségeiről is tárgyalt.

Az indonéz-magyar fórumon, valamint az EHEF-en további 13 magyar felsőoktatási intézmény részt vett: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Gábor Dénes Főiskola, az International Business School, a Kaposvári Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A workshop és a vásáron való részvétel a „Nemzeti Kiválóság Program – Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése országos program” a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésében, 4 947 522 094 forint értékű össztámogatással, az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1-2012-0001 és TÁMOP-4.2.4.B/2-11/1-2012-0001 azonosítószámú projektjeinek keretében valósult meg.

szöveg: Kisbáró Edina |  fotók: Kisbáró Edina, Dr. Kozsla Tibor

[nggallery id=205]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!