Beszámoló az ICSSPE németországi szemináriumáról
2013. október 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 18. és 23. között a németországi Rheinsbergben rendezte az International Council of Sport Sciences and Physical Education (ICSSPE) hatodik Communities and Crisis - Inclusive Development through Sport című szemináriumát.

A „sport for development” mozgalom egyik legkiemelkedőbb eseményén számos előadás hangzott el és praktikus gyakorlat került bemutatásra a terület kutatóitól és szakértőitől. Az eseményen a felsőoktatás mellett képviseltette magát a nem kormányzati és a kormányzati szektor is.

A szeminárium helyszínéül a Haus Rheinsberg Hotel szolgált, amely Németország első, kifejezetten mozgáskorlátozottak számára épült szállodája. Az ICSSPE-vel együtt a Katholieke Universiteit Leuven és a Kennesaw State University vett részt a szervezésben. A két felsőoktatási intézmény számos oktatója tartott előadást, és a résztvevők túlnyomó része is ebből a két intézményből érkezett (összesen 33-an). A leuven-i résztvevők mind az EMMAPA (Erasmus Mundus Master in Adapted Physical Activity) hallgatói, míg az amerikai hallgatók többsége pszichológiát, illetve szociális munkát tanul.

Doktori Iskolánk hallgatója, Bardocz-Bencsik Mariann a között a nyolc szerencsés között volt, akik ösztöndíjasként vehettek részt az eseményen. A nagyon intenzív program minden előadása praktikus részekkel volt tarkítva, vagyis a résztvevőknek is aktív szerepet játszottak.

A természeti, illetve ember okozta katasztrófák emberre gyakorolt hatását, az újrakezdés, illetve újjáépítés lépéseit, valamint a sport ebben az újjáépítésben játszott szerepét kiscsoportos munkával modellezték a résztvevők. Minden csapat kapott egy esettanulmányt, például egy kubai trópusi vihar utáni válságkezelést. A csoport feladata az volt, hogy tervezzen sportprogramot a vihar által sújtott területen, figyelembe véve azokat a szempontokat, amelyekkel az előadások során ismerkedtek meg. Így a biztonság biztosítása, a helyi kultúra figyelembe vétele a gyakorlatok tervezése és kivitelezésekor, a gyakorlatok elérhetőségének biztosítása az épek és a fogyatékkal élők számára, a pszichoszociális segítséget nyújtó elemeket tartalmazó oktatásmódszertan, illetve a megfelelő monitorozás és értékelés fontos szerepet kellett, hogy játsszon a sportprogram megtervezésében.

Külön érdekessége volt a szemináriumnak, hogy az előadók között voltak kerekesszékesek is, akik segítettek megérteni a testi fogyatékkal élők mindennapjait. A résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni magukat kerekesszékben a hotel jóvoltából, és úgy venni részt a sportfoglalkozásokon, az étkezéseken, a kötetlen esti programokon. Az egyik előadó felajánlásának hála pedig egy kerekesszékes aidiko órán sajátíthattak el a vállalkozó szelleműek egy-két önvédelmi fogást.

A szervezők kitettek magukért, neves szervezetek előadóit hívták meg a szemináriumra. Elég csak Prof. Dr. Gudrun Doll-Teppert, az ICSSPE egykori elnökét, a Berlini Szabadegyetem professzorát, Ken Black-et, a Loughborough Egyetem professzorát, vagy épp Jutta Engelhardt-ot, a Swiss Academy for Development „sport for development” részlegének vezetőjét említeni.

Bardocz-Bencsik Mariann

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!