Az elválaszthatatlan páros
2014. december 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2014 szeptemberétől kezdve mindennapos megszokott látvány egy fiatalember egy kutyával a TF-en. Ő Fóris Norbert, a sportszervező szak I. éves hallgatója, a kutya pedig vakvezető társa, Luna.

Az elválaszthatatlan páros

Norbi 1993-ban ikergyerekként, vakon született Miskolcon. Hosszabb kórházi tartózkodás, vizsgálatok és kezelések után kiderült, hogy fogyatékossága nem gyógyítható.

Óvodáskorban került Budapestre. Az általános iskolás évei alatt kezdett el sportolni, de emellett tanulmányi versenyeken (matematika, történelem és versmondás) is részt vett.  A Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában érettségizett.

Már az általános iskola kezdete óta, 14 éve sportol versenyszerűen. 13-szoros magyar bajnok, a világjátékokon volt második és ötödik, Európa-bajnok, és harmadik, és világkupa győztes judo sportágból. Pár éve abbahagyta, de az egyetem után szeretné folytatni. Több mint 20 aranyérme van úszó országos bajnokságokról, emellett sok ezüst és bronzérme. Diákolimpiai bajnoki címet szerzett ebben az évben. Kipróbálta a jégkorcsolya sportágat, és az atlétikát is. Sakkozott is pár évig, abból egy arany és ezüst érme van.  Most fut, úszik, bringázik, és teljesítménytúrákra jár. Nagyon szereti a zenét, zongorázik, és tangóharmonikázik. Az már nem is meglepő, hogy verseket is ír!

tf.hu: Miért pont a TF-et választotta tanulmányai helyszínéül?

Norbi: Először is a sport szeretete vezérelt a TF-re. Másrészt be akarom bizonyítani, hogy parasportolóként is lehet tanulmányokat folytatni és diplomát szerezni.  Természetesen a TF rangja, hírneve is vonzott.

tf.hu: Milyen érzésekkel lépte át a TF küszöbét?

Norbi: Nem mondanék igazat, ha azt mondanám, hogy semmi különöset nem éreztem. Feszült voltam, hiszen új helyre kerültem. De a társaim (és a többi szakokon tanuló hallgatók is) hamar befogadtak, elfogadtak.

tf.hu: Milyen problémákkal szembesült?

Norbi: A legnagyobb problémám a digitális oktatási anyag hiánya, illetve azt érzékeltem, hogy több tanár még soha nem oktatott fogyatékkal élő hallgatót, nem tudta, hogy mit csináljon velem.

tf.hu: Melyik a kedvenc tantárgya?

Norbi: Az úszást nagyon szeretem (nem is csoda!), a sporttörténetet, a kisebbségi szociológiát (talán, mert érintett vagyok), az angolt és az informatikát.

Tf.hu: Na, és Luna? Ő hogyan fogadta a TF-et?

Norbi: Abszolút jól viseli. Sokkal nyugodtabb, mint a középiskolában volt. Ott sokszor mozgolódott. Itt amint leülök, ő lefekszik és pihen, vagy alszik. Két éve van velem, nagyon jól kijövünk egymással. A hallgatók is nagyon szeretik, szinte mindenki megsimogatja, ha elmegy mellette.

tf.hu: Mivel szeretne foglalkozni, ha végez a tanulmányaival?

Norbi: A sportolást nem szeretném abbahagyni. Szeretnék részt venni a Paralimpián. Emellett nyelvekkel szeretnék foglalkozni. Elsősorban azért, mert egy időre külföldre szeretnék menni önkéntes munkát végezni.  Talán ez már a nyáron össze is jön. Nagy vágyam egy lány szeretetét elnyerni. Próbálom életemet a legteljesebb értékűen élni, úgy, mint sok látó ember.

Kívánjuk, hogy így legyen.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!