Elment a magyar kosárlabdázás nagy öregje
2014. december 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagy veszteség érte a magyar kosárlabdázást és a TF-et. Elhunyt Verbényi József, válogatott és olimpiai kerettag kosárlabdázó, kosárlabda-edző, a TF korábbi tanára.

Még 6 hét sem telt el azóta, hogy interjút készítettünk Verbényi Józseffel. Ez a beszélgetés – idős kora és betegsége miatt – telefonon zajlott. Tudtuk, hogy nincsen a legtökéletesebb fizikai állapotban. Az egészségével kapcsolatos kérdésre akkor így válaszolt: „Nem működik tökéletesen a szívem, de erről nem beszélek, mert nem lényeges." Inkább tanácsokat adott, megosztotta elképzeléseit a sportról, a kosárlabdázásról, a TF jövőjéről, az edzőképzésről. Mesélt a családról, a sport fontosságáról, a hazaszeretetről, a természet szeretetéről.  Sugárzott belőle a pozitív gondolkodás, az életigénylés. Tele volt ötletekkel.

Személyiségét egy grafológus – írásképét elemezve – a következőképpen jellemezte: "Az íráskép nagy kifejezőerővel bír, a magabiztos, határozott mozdulatok méltósága egyenes gerincű, hiteles emberre utal. (...) Az őszinteség természetes igénye (...) saját, belső törvényei vezérlik, amiből fakadóan a szavai és tettei harmóniában vannak, mélyen azonosul mindazzal, amit tesz, és amit mond. Elutasítja a képmutatást, a megalkuvást, az önromboló meghunyászkodást. (...) Számára az önmagához való hűség és a mások iránti tisztelet magától értetődő mérce (...) az adott szónak súlya van. (...) A biológiai életkorához képest jóval fiatalabb pszichés életkor látható, amelynek forrása a megőrzött szellemi frissességben, kristályosult értékrendben, az egész életúton gyűjtögetett bölcsességben rejlik (...) fejlett erkölcsiségre, megvesztegethetetlenségre utal. (...) Magas spiritualitás, Isten felé fordított tekintet látszik, nem a múlandó földi értékek határozzák meg a cselekedetek irányát, hanem azok a belső ideák, amelyek a "nem-romlandó", felsőbb világok által szabott normákhoz kapcsolódnak (...) kivételes egyéniséget jelez, példaként állhat mindenki előtt, hogyan lehet idős korra is megőrizni a lélek erejét, a derűt, a szellemi nyitottságot és éberséget." (W. Barna Erika grafológus).

A fentiek tökéletesen jellemzik e kitűnő sportembert. A beszélgetés alatt néha kapkodta a levegőt, de úgy tűnt, hogy nem komoly a baj. Tévedtünk. Verbényi József szíve megszűnt dobogni. Az életében adódó nehézségek ellenére szép, teljes életet élt. 90 éves volt. Nyugodjék békében.

Temetéséről később történik intézkedés.

Utolsó módosítás: 2021. július 1. 12:58
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!