A sport és a Lisszaboni Szerződés
2009. november 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2009. november 3-án a cseh államfő, Václav Klaus aláírta a Lisszaboni Szerződést. A szerződés hatályba lépése 2009. december 1-jére várható. A szerződés 165-ös cikke történelmi jelentőségű a sport számára, mert az Unió történetében először kerül be az alapszerződés szövegébe a sport fogalma.

Az EU újonnan létrejött sport kompetenciája mindazonáltal továbbra is nagyon korlátozott. A szubszidiaritás (az az elv, amely szerint az Unió csak azokon a területeken avatkozik a tagállamok ügyeibe, amelyeken hatékonyabb munkavégzésre képes, minden más esetben tagállami hatáskör marad az adott terület) miatt a sport továbbra is tagállami, nemzeti kompetencia alá tartozik. Ennek megfelelően az EU hatásköre támogató, összehangoló, kiegészítő jellegű.

A gyakorlatban az előbbi változtatások azt jelentik, hogy a sport nem válik a közösségi jog kötelező részévé, vagyis semmit sem szabályoz kötelezően. A szabályozás továbbra is a tagállamok feladata, az EU csak támogató, összehangoló, kiegészítő szerepet fog játszani, vagyis a tagállamok közös tevékenységét, kutatásait stb támogathatja.

A 165-ös cikk életbe lépése nyomán elindulhat az a hosszas folyamat, amelynek eredményeképpen létrejön a jövőbeni közösségi sportpolitika alapját jelentő stratégiai dokumentum, valamint a sport meghatározott területei számára elkülönített EU-s pénzügyi keret, azaz a majdani európai Sport Program.

Erre azonban még 1-2 évet várni kell, mivel az EU-s döntéshozatali rendszerből fakadóan nemcsak a 27 tagállam szakminisztereinek, valamint számos európai sport ernyőszervezetnek az álláspontját kell egyeztetni, hanem meg kell hallgatni az Európai Parlament véleményét is.

forrás: Nemzeti Sport Portál

Címkék: sportpolitika
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!