EU sportminiszterek informális értekezlete
2011. február 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Február 22-én koradélután érkeztek meg az uniós sportminiszterek a budapesti Corinthia Hotelbe, ahol már második napja tartott az európai Sportfórum. Így a kormányzati oldal képviselői a sportszakmával folytatott együttes üléssel kezdték meg kétnapos magyarországi tartózkodásukat.

23-án, szerdán Gödöllőn folytatták a munkát, immár informális miniszteri értekezlet keretében. Mint a Sportfórumon, ezen a találkozón is végig jelen volt Androulla Vassiliou asszony, az Európai Bizottság sportért is felelős ciprusi biztosa. A Grassalkovich-kastélyban folyt tárgyalásról sajtótájékoztató keretében számolt be a biztos asszony, illetve Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Sportminiszteri értekezlet (Gödöllő) 1A sajtó képviselőit itt is, mint egy napja, a Sportfórum sajtótájékoztatóján Bakos Piroska, az elnökség szóvivője köszöntötte, és rögtön beavatta a sportminiszterek nem mindennapi tárgyalásának titkaiba. Monspart Sarolta tájfutó világbajnokunk a találkozóra előadással készült, meg valami mással is: ülőgimnasztikával mozgatta meg az öltönyös minisztereket.

A tanácskozáson természetesen nemcsak izzadtak, de eszmét is cseréltek a miniszterek: államtitkárunk ismételten hangsúlyozta azon célját, hogy 2011 májusában elfogadtasson egy közös európai menetrendet a szektorban megoldandó feladatokról. A munkaterv tételes céljairól és prioritásairól még nem született megállapodás, egyelőre a szándék a világos: mindenképp elnökségünk idején szeretné tető alá hozni a dokumentum aláírását. Most a fő feladat megtalálni azokat a sportbéli területeket, ahol az unió többletértéket tud biztosítani a tagállamoknak. Olimpiai bajnokunk felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy minden forint, melyet a sportba teszünk, többszörösen megtérül, és ez megmutatkozik a nemzetgazdaságban is. Azonban a probléma abban rejlik, hogy unió szerte vannak olyan országok, ahol nagyon kevesen mozognak, így van ezzel hazánk is: a lakosságnak csupán 9-10%-a szabadidő-sportoló, míg az uniós átlag – köszönhetően például az északi „húzóországoknak” – 25%. Ezen a mutatón mindenképp javítanunk kell.

A biztos asszony rámutatott arra, hogy bár cél az, hogy minél több pénzt költsünk a sportra, ez most kifejezetten nehéz. A válság után minden nemzet igyekszik szűkíteni a költségvetésén, ez természetesen hat a sportszektorra is. Azonban az ágazat szerencséje, hogy éppen a válság után életbe lépett Lisszaboni Szerződés hangsúlyozza fontosságát. A biztos asszony véleménye szerint mindenképpen kell, hogy az uniónak legyen sportköltségvetése, és szorgalmazza a pénzügyminiszterek és a sportminiszterek együttműködését a kérdésben.

Sportminiszteri értekezlet (Gödöllő) 2Az újságírók kérdései közül az egyik legérdekesebb arra vonatkozott, hogy hogyan lehet egységes platformra jutni az unióban a prioritások tekintetében, ha annyira eltérő paraméterekkel jellemezhetők a különböző országok, mint a szabadidő-sportolók aránya. Czene államtitkár úr válaszában elmondta, hogy pontosan arra jutottak a sportminiszterek a kétnapos tárgyaláson, hogy a preventív gondolkodást kell sulykolnunk. Vagyis azért kell az aktív sportolók százalékos arányát növelni a társadalomban, azaz megpróbálni hasonlóan magas százalékokat Európa-szerte elérni, mert így tehetünk a társadalom tagjainak egészségéért. Ugyanez igaz a doppingkérdésre is: ott is a megelőzés a fontos, melyben hatalmas szerepe lehet a jövőben a médiának is. Éppen ezért a sajtótájékoztató után is készségesen állt a biztos asszony és államtitkár úr is a média képviselőinek rendelkezésére, hogy személyes interjúk keretében válaszoljanak a kétnapos tanácskozással kapcsolatos kérdésekre.

(fotók: Sportért Felelős Államtitkárság, eu2011.hu)

Bardocz-Bencsik Mariann

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!