Hírek

Kettős karrier (EU konferencia)

Kettős karrier (EU konferencia)Kettős karrier: a tanulás és az élsport sikeres kombinációja. Európai konferencia a TF-en.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában komoly probléma, hogy miként kezdjen új életet egy sportoló pályafutása befejeztével. Ezzel kapcsolatban gyűjtötte össze a leghasznosabb tapasztalatokat 4 Európai Uniós pályázati konzorcium, amelyek beszámolóit tartották meg Budapesten március 30-án délután. Az Európai Bizottság és a NEFMI Sportért Felelős Államtitkárság (SFÁ) közös rendezvényén a 14 tagállamból érkezett minisztériumi delegáltak, az EU Sport Főosztályának vezetősége, valamint az európai szakmai szervezetek és a magyar sport országos szervezeteinek képviselőit a TF dékánja, Tihanyi József köszöntötte. Ezt követően Füzi Ákos, Nagy Zsigmond és Farkas Judit előadásában hallhattak ismertetőt a hazai kettős karrier helyzetéről és programjairól. Bertáné Göntér Krisztina a NEFMI SFÁ EU főtanácsadója moderálta a négyfős panelt, ahol a lezárt projekt képviselői adhattak további információt a kettős karriert érintő munkájuk eredményeiből.

Délelőtt a brüsszeli székhelyű Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodája által vezetett  projekt záró konferenciája részletesen adott számot az eredményekről. Az előadók javaslatot tettek arra, hogy négy érdekelt csoport szempontjait figyelembe véve (sportolók, sportszervezetek, oktatási intézmények és a munka világának szervezetei) milyen irányokba és milyen szinten szükséges a kettős karrier kérdését fejleszteni.

A pályázatban magyar részről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara vett részt. Farkas Judit gyűjtötte össze a magyar helyzetkép felvázolásához szükséges adatokat a különböző sportszervezetektől, amit egy on-line kérdőív egészített ki. A rekordszámú magyar választ hozó kutatás hasznos és néhol megdöbbentően keserű szöveges válaszokat is tartalmaz, melyek figyelembe vétele erkölcsi kötelessége a magyar sport szereplőinek. Sok volt élversenyzőnk él a média által bemutatott sikeres sportolókkal ellentétesen. Az Európai Unió is ezért vette a támogatott témák közé, valamint azért, mert a kiegyensúlyozott sportolói életpálya alapjául szolgáló szülői, iskolai támogatása mellett fontos szerep jut a sportszervezeteknek abban, hogy serdülőkorban ne hagyjon fel a sportolók kétharmada a sportolással.

Az európai projekt koordinátora hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a sportolók már a karrierjük alatt felkészüljenek arra az életre, mely visszavonulásuk után vár rájuk. Az előkészítést azonban nem a felsőoktatásban kell elkezdeni, hanem már sokkal korábban fel kell hívni az élsportra készülő gyerekeket ennek fontosságára és meg kell hozzá teremteni a feltételeket, mint ahogy a MOB Olimpiai Életút Programja teszi ezt 28 felsőoktatási intézménnyel kötött szerződésével. A 2002 óta működő program igazgatóságának a TF ad helyet, vezetője Prof. Istvánfi Csaba, a TF volt rektora.

Folker Hellmund, az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodájának igazgatója elmondta: a programba minden érintett területről igyekeztek szakértőket hívni, így a sportolók és a munka világának képviselőit is, ezen kívül a sportszervezeteket is bevonták a közös munkába. Az igazgató kiemelte: nagyon fontos, hogy a TF-hez hasonlóan más európai felsőoktatási intézmények is bekapcsolódjanak a folyamatba.

A konferencián részt vett a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára is. Szántó Éva elmondta: az NSSZ-nél már eredményesen működik egy sportolókat segítő program. A partnercégnél a volt sportemberek kimutathatóan jobban teljesítenek munkatársaiknál.

Bart Ooijen, az Európai Unió Sport Főosztályának munkatársa kijelentette: az EU a jövőben akkor támogathatja a kettős karrier témáját projektek formájában, ha az országok sportszervezetei közös programot dolgoznak ki a begyűjtött tapasztalatok alapján.

(A Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálata nyomán TF Stratégiai és Nemzetközi Igazgatóság. Fotó: NSSZ Sajtószolgálat)

konferencia,kettős karrier,eu pályázatok