Darnyi Tamásról és Kovács Péterről is termet neveztek el
2018. június 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Darnyi Tamás úszó és Kovács Péter kézilabdázó nevét viseli mostantól két tanterem a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájában. A hatodik Diana Fesztiválon a hagyományos „teremkeresztelő” mellett gondolatébresztő beszélgetések, sokszínű bemutatók és foglalkozások várták a diákokat.

Korábban Dömölky Lídia vívóról, a kajakos Csipes családról, Steinmetz Ádámról és a magyar vízilabdáról, Michelisz Norbert autóversenyzőről és Nyilasi Tibor ezüstcipős labdarúgóról neveztek el osztályokat, míg a kiváló kosárlabdázó, Greminger János sikereit a tornacsarnok hirdeti a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnáziumban. Mostantól Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Kovács Péter világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó nevét viseli tanterem a Diana utcai oktatási intézményben.

A névtáblákat ünnepélyes keretek közt a kétnapos Diana Fesztiválon avatták fel, ám előtte a világklasszis sportolók interaktív élménybeszámolót tartottak a diákoknak, akiknek karrierjük néhány kevésbé ismert részletéről is beszéltek. Darnyi Tamás körbeadta a gyerekeknek az 1988-as, szöuli olimpiai játékokon vegyesúszásban nyert aranyérmét, s közben elmesélte, mekkora segítséget jelentett számára, hogy sportiskolába járhatott.

„Mindvégig egyengették a pályafutásomat, az órarend kialakításánál figyelembe vették, hogy sportolok. Nem is tudtam volna befejezni az egyetemi tanulmányaimat, ha nem kapok ilyen segítséget a középiskolai éveim alatt” – mondta a világ egyik legeredményesebb úszója.

Mindenki foglalkozzon azzal, amit a legjobban szeret – erre buzdította hallgatóságát Kovács Péter kézilabdázó. A magyar válogatottsági csúcstartó – a felnőttcsapat tagjaként összesen 323 alkalommal vehette fel a címeres mezt – szerencsésnek nevezte magát, hiszen számára ez megadatott. „Egész életemben a kézilabda világában lehettem, azt csinálhattam, amit mindig is akartam. Ezt kívánom nektek is. Éljétek meg azt, hogy azzal tölthetitek minden időtöket, amire vágytok, és ami boldoggá tesz benneteket!” – adott útravalót a fiataloknak a nemzeti válogatottban közel 1800 gólt dobó, BEK-győztes, világbajnoki második sportoló.

Darnyi Tamásról és Kovács Péterről is termet neveztek el (Darnyi Tamás)

A négyszeres olimpiai bajnok úszó, Darnyi Tamás kiemelte a sportiskolai rendszer fontosságát (Fotó: she.hu)

A gondolatébresztő beszélgetések mellett az idén is sokszínű foglalkozások és bemutatók közül választhattak a „dianások”. Az első napon a tudományosabb jellegű programok kaptak nagyobb teret, a második nap viszont már a könnyedebb szórakozásé volt.

Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus az élsport és a pszichés felkészültség kapcsolatát, míg Cserháti Zoltán sportújságíró a média karrierépítő szerepét mutatta be előadásában. A Katona József Színházból érkező Rezes Judit színművész a filmes szakmai rejtelmeiről, a színészet világáról és a pályaválasztás nehézségeiről beszélt a gyerekeknek, akik a televízióból ismert Beugró című műsort felidéző, kreatív-játékos drámafoglalkozáson is részt vehettek. Ha pedig színház, nem hiányozhatott a Kávéforrás sem, amely humoros jelenetekkel fűszerezve idézte fel a századelő kávéházainak mindennapjait.

Az alsósok a Zenebatyu programon megtanulhatták, hogyan lehet a legegyszerűbb tárgyakból hangszereket készíteni, és meg is szólaltatni azokat. Látványosnak bizonyultak a fizikai kísérletek és a robotikabemutatók, a tornateremben felállított mintegy hetven ügyességi és logikai játékból álló, furfangos csudavilág pedig szó szerint elvarázsolt mindenkit.

Forrás: hegyvidekujsag.eu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!