Tavasz az épülő kampuszon
2019. március 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A zöldbe boruló Egyetemi park hamarosan alkalmassá válik szabadtéri oktatásra, tanulásra, illetve kikapcsolódásra, - nem csak az intézmény munkatársai és hallgatói, hanem a nyilvánosság számára is. 

Az Egyetem történeti kertjének I. ütemes rehabilitációja a végéhez közeledik, jelenleg a növénytelepítési munkafolyamatok zajlanak. A 6 000 nm-es megújuló parkban, a zöldfelületek maximalizálása érdekében, négy szintű növénytelepítés valósul meg, melynek részei többek között az új főépület nagyelőadója és étterme felett kialakított extenzív zöld tetők is. A kertben a füvesítés, bizonyos fajok esetében a beültetés, valamint a virágágyások telepítése a tavasz beköszöntével vált időszerűvé.

A történelmi értékeket képviselő fák és egyéb növények mellett, több mint 8 000 új örökzöld és virágzó növény alkotja majd a létrejövő, közel 6 000 nm-es zöld felületet. Talajszinten nagyrészt évelők, többek között törpe bambuszok, bőrlevelű sások, vörös alangfüvek és egyéb díszfű fajok kerülnek beültetésre. Térelválasztó és -határoló funkciót töltenek majd be, többek között az örökzöld orbáncfűvek, mirtuszloncok és babérmeggyek, valamint a rózsaszín törpe gyöngyvesszők és más cserjefajok. Az új telepítésű fák – mint például a korai juharfélék, a vadgesztenyék, a nagyvirágú szilvafák, valamint az egyéb díszfák – a meglévő történeti kertkoncepcióhoz illeszkednek.

Tavasz az épülő kampuszon

A növénytelepítés mellett, jelenleg folyamatban van a kert középpontjában a multifunkcionális pihenőtér és vízjáték kialakítása, valamint az automata öntözőrendszer kiépítése, a talajrendezés, illetve a felújítás utáni takarítás. Ezenkívül hamarosan elkezdődik, a Testnevelési Egyetem hírességei és volt oktatói előtt tisztelgő szobrok, illetve emlékművek renoválása, valamint megtisztítása.

Emellett a parkban kialakításra kerül egy teqball sportpálya is, amely csúszásmentes és rezgéscsillapító gumiburkolatot kap majd. A melegebb időjárás beköszöntével, a hamarosan zöldbe boruló Egyetemi kert, alkalmassá válik szabadtéri oktatásra, tanulásra, pihenésre és feltöltődésre a város egyik legforgalmasabb területén. A kert nem csak az intézmény dolgozói, oktatói és hallgatói előtt, hanem a nyilvánosság számára is nyitottá válik.

 

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!