Kosárlabda, a távol-keleti küzdősport
2019. május 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Április 27. és május 6. között a Fülöp-szigetekre látogatott, és négy barátságos mérkőzést játszott a TFSE női kosárlabda-csapata. A látogatás a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztály által elnyert támogatással, az Ateneo de Manila University, valamint a Fülöp-szigeteki Sportszövetség közreműködésével, Magyarország Manilai Nagykövetségének koordinálásával valósult meg.

A csapatot fogadta és a szervezett programok mellett a mérkőzéseken is buzdította Dr. Bencze József nagykövet, Lehőcz Gábor külgazdasági attasé, egyetemünk korábbi kancellárhelyettese, valamint a nagykövetség több munkatársa.

Kosárlabda a távol keleti küzdősport

A Testnevelési Egyetem delegációjának érkezése a manilai repülőtérre 2019. április 27-én

A túrán a fülöp-szigeteki felnőtt női válogatottal (78–82), az egyetemi bajnokságot sorozatban ötször megnyerő National University csapatával (62–71), valamint az Ateneo de Manila University (64–57), végül pedig a University of Philippines (71–50) csapatával mérte össze az erejét az idehaza az NB I/B-t vezető TFSE. Az első két mérkőzés szoros veresége után két győzelem következett, így a TFSE lányai nemcsak a Fülöp-szigeteken legnépszerűbb sportág gyors és harcias játékstílusának megismerésével, hanem pályán elért sikerekkel is gazdagodtak. A mieink hamarosan itthon kamatoztathatják a tapasztalatokat, hiszen májusban még három magyar versenysorozatban játszanak éremért. Szombaton 18 órától hazai pályán a Kecskemétet fogadva a győzelem bajnoki címet jelenthet, majd a következő héten a MEFOB, illetve a Hepp-kupa négyes döntője zárja az idényt.

Kosárlabda a távol keleti küzdősport

Az Ateneo de Manila University és a Testnevelési Egyetem közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírása

A túra részeként április 30-án Jose Ramon T. Villarin jezsuita szerzetes, az Ateneo de Manila University elnöke hivatalában fogadta Dr. Bencze József nagykövetet és Dr. Sterbenz Tamást, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettesét. A megbeszélésen részt vett még Jose M. Ceruz jezsuita szerzetes, egyetemi és globális együttműködésekért felelős elnökhelyettes, Glenn F. de Leon elnöki asszisztens és Lehőcz Gábor. A felek szót ejtettek a lehetséges együttműködési területekről, ami felöleli a közös kutatások kidolgozását a sporttudomány és a testnevelés területén, a hallgatói és oktatói cseréket, valamint a közös edzőtovábbképzéseket.

Kosárlabda a távol keleti küzdősport

Csoportkép a filippin női kosárlabda-válogatottal

Dr. Bencze József rövid tájékoztatást adott a Manilai Magyar Nagykövetség 2017-es megnyitásáról és az azóta folyó munkáról, illetve eredményekről, valamint kitért a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra, amelyet az elnök örömmel konstatált és érdeklődését fejezte ki mind a hallgatói, mind pedig az oktatói kör továbbképzése kapcsán. A megbeszélést követően a két egyetem vezetője ünnepélyesen együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!